MZe ZEMĚ QK21010326
Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
Obecné informace
-
Název projektu:Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
-
Název projektu (anglicky):The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety
-
Identifikační kód:QK21010326
-
Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
-
Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2021
-
Ukončení řešení:31. prosince 2025
-
Kategorie VaV:VV – Experimentální vývoj
-
Hlavní vědní obor:40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
-
Vedlejší vědní obor:21101 - Food and beverages
-
Další vědní obor:30304 - Public and environmental health
Cíle řešení
-
Cíle řešení:
Cílem předkládaného projektu je systematické a komplexní obsáhnutí problematiky vylučování přirozených i kontaminujících inhibičních látek (IL) mlékem dojnic, příp. koz takto:
- definovat funkční stav dojnic s různou dynamikou vylučování IL (přirozených a kontaminujících, zejména reziduí veterinárních léčivých přípravků (VLP))
- určit významné faktory ovlivňující vylučování IL, zejména reziduí VLP, do mléka dojnic, příp. koz
- posoudit vhodnost vybraných metod detekce IL v mléce s ohledem na kvalitu mléčné produkce a bezpečnost potravinového řetězce
- vyvinout a validovat nové rychlé metody detekce přirozených IL a určit jejich inhibiční potenciál a jeho vlivy na mléko
- navrhnout opatření vedoucí k eliminaci rizik výskytu reziduí IL v mléce dojnic, příp. koz
-
Cíle řešení (anglicky):
The aim of the project is to systematically and comprehensively cover the issue of elimination of natural and contaminating inhibitory substances (IS) by dairy cows, event. goats, in these ways:
- to define the functional status of animals with different IS excretion dynamics (natural and contaminating, in particular residues of veterinary drugs (VD)
- to identify the factors affecting excretion of IS, especially VD, in milk
- to assess the suitability of selected methods for detection of VD in milk with regard to milk quality and food chain safety
- to develop and validate new rapid detection methods of natural IS and determine its inhibitory potential and its effects on milk
- to propose measures to reduce the presence of VD residues in milk
-
Klíčová slova (anglicky):
dairy cows; goats; milk; composition; technological quality; health of animals; metabolism; lactoferrin; lysozyme; veterinary drugs; residues of inhibitory substances, methods of detection; food safety chain
Příjemce
-
Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
-
Řešitel:
doc. Ing. Eva Samková, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:
prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc.
doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.
doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.
Ing. Roman Konečný, Ph.D.
prof. Ing. Jan Trávníček, CSc.
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:Českomoravská společnost chovatelů, a.s.
-
Řešitel:doc. Dr. Ing. Josef Kučera
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Martina Tišnovská
MVDr. Petr Urban
-
Další účastník projektu:Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
-
Řešitel:prof. Ing. Oto Hanuš, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Ondřej Elich
doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
Ing. Irena Němečková, Ph.D.
Ing. Alexandra Šalaková, CSc.
-
Další účastník projektu:Zemědělské družstvo Jeseník
-
Řešitel:Ing. Gabriela Doupovcová
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Pavel Žák
-
Další účastník projektu:Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
-
Řešitel:prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Klára Bartáková, Ph.D.
RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D.
MVDr. Pavlína Navrátilová, P.h.D.