Skip to main content

MZe ZEMĚ QK21010326
Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin

Obecné informace

  • Název projektu:
    Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
  • Název projektu (anglicky):
    The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety
  • Identifikační kód:
    QK21010326
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • Zahájení řešení:
    01. ledna 2021
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2025
  • Kategorie VaV:
    VV – Experimentální vývoj
  • Hlavní vědní obor:
    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
  • Vedlejší vědní obor:
    21101 - Food and beverages
  • Další vědní obor:
    30304 - Public and environmental health

Cíle řešení

  • Cíle řešení:

    Cílem předkládaného projektu je systematické a komplexní obsáhnutí problematiky vylučování přirozených i kontaminujících inhibičních látek (IL) mlékem dojnic, příp. koz takto:

    1. definovat funkční stav dojnic s různou dynamikou vylučování IL (přirozených a kontaminujících, zejména reziduí veterinárních léčivých přípravků (VLP))
    2. určit významné faktory ovlivňující vylučování IL, zejména reziduí VLP, do mléka dojnic, příp. koz
    3. posoudit vhodnost vybraných metod detekce IL v mléce s ohledem na kvalitu mléčné produkce a bezpečnost potravinového řetězce
    4. vyvinout a validovat nové rychlé metody detekce přirozených IL a určit jejich inhibiční potenciál a jeho vlivy na mléko
    5. navrhnout opatření vedoucí k eliminaci rizik výskytu reziduí IL v mléce dojnic, příp. koz
  • Cíle řešení (anglicky):

    The aim of the project is to systematically and comprehensively cover the issue of elimination of natural and contaminating inhibitory substances (IS) by dairy cows, event. goats, in these ways:

    1. to define the functional status of animals with different IS excretion dynamics (natural and contaminating, in particular residues of veterinary drugs (VD)
    2. to identify the factors affecting excretion of IS, especially VD, in milk
    3. to assess the suitability of selected methods for detection of VD in milk with regard to milk quality and food chain safety
    4. to develop and validate new rapid detection methods of natural IS and determine its inhibitory potential and its effects on milk
    5. to propose measures to reduce the presence of VD residues in milk
  • Klíčová slova (anglicky):

    dairy cows; goats; milk; composition; technological quality; health of animals; metabolism; lactoferrin; lysozyme; veterinary drugs; residues of inhibitory substances, methods of detection; food safety chain

Příjemce

  • Příjemce:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
  • Řešitel:

    doc. Ing. Eva Samková, Ph.D.

  • Další osoby podílející se na řešení:

    prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc.
    doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.
    doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.
    Ing. Roman Konečný, Ph.D.
    prof. Ing. Jan Trávníček, CSc.

Další účastník projektu

  • Další účastník projektu:
    Českomoravská společnost chovatelů, a.s.
  • Řešitel:
    doc. Dr. Ing. Josef Kučera
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Martina Tišnovská
    MVDr. Petr Urban

  • Další účastník projektu:
    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
  • Řešitel:
    prof. Ing. Oto Hanuš, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Ondřej Elich
    doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
    Ing. Irena Němečková, Ph.D.
    Ing. Alexandra Šalaková, CSc.

  • Další účastník projektu:
    Zemědělské družstvo Jeseník
  • Řešitel:
    Ing. Gabriela Doupovcová
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Pavel Žák

  • Další účastník projektu:
    Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
  • Řešitel:
    prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Klára Bartáková, Ph.D.
    RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D.
    MVDr. Pavlína Navrátilová, P.h.D.