Skip to main content

Katedra potravinářských biotechnologií
a kvality zemědělských produktů

Pro studenty

Studijní materiály

Výukové materiály k předmětům jsou zapsaným studentům zasílány přes hromadný e-mail systémem IS / STAG. Vybrané studijní materiály jsou rovněž k dispozici na e-learning MOODLE.

Bakalářské a diplomové práce

Téma je možné uzpůsobit oboru studia, i typu závěrečné práce (BP vs. DP), většinu témat DP je možné zvolit i jako téma BP; u vybraných témat DP je možné pokračovat i následně v DSP

Návrhy témat bakalářských a diplomových prací vypisovaných v AR 2024/25

Bakalářské práce

doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.

  • Faktory ovlivňující kvalitu mleziva (zadáno)
  • Zdravotní benefity konzumace rostlinných klíčků a mikrogreens (zadáno)
  • vlastní téma dle domluvy (mikrobiologie, veterinární problematika, hygiena potravin, zdraví aj.)

prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.

  • Faktory výskytu reziduí inhibičních látek ve vybraných chovech skotu (koz) – dotazníkový průzkum
  • Zdravotní stav dojnic (koz) a kvalita mléka
    Problematika vybraných kontaminujících látek u mléka a mléčných výrobků
  • Využití bakterií mléčného kysání při produkci vybraných potravinářských výrobků
  • Trendy mlékárenského průmyslu – dotazníkový průzkum
  • Využití rostlinných antioxidantů v mléčných výrobcích
  • Využívání přídatných látek v mléčných výrobcích – dotazníkový průzkum
  • Využití membránových procesů v mlékárenství
  • Vlastní téma

doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

  • Legislativní požadavky na kvalitativní ukazatele vajec a jejich zařazování
  • Kvalitativní ukazatele vajec z různých forem chovu
  • Fermentace masných výrobků
  • Fermentační procesy v potravinářství
  • Kvalitativní ukazatele různých druhů piv (rešerše)
  • Vlastní téma zaměřené na potraviny

Dr. Ing. Jaromír Kadlec

  • Význam a potravinové zdroje konjugované kyseliny linolové ve výživě člověka 
  • Zdravotně preventivní význam ß glukanů ve výživě člověka
  • Přírodní intenzivní sladidla získávaná z tropických a subtropických rostlin
  • Význam karotenoidů ve výživě člověka

Ing. Jan Bedrníček, Ph.D.

  • Využití rostlinných vedlejších (odpadních) produktů jako zdroj zdraví prospěšných látek
  • Využití polyfenolických antioxidantů v potravinářství
  • Problematika přídatných látek (aditiv) v potravinářství
  • Význam přírodních antioxidantů ve výživě člověka
  • Problematika přírodních a syntetických antioxidantů
  • Černý česnek – výroba, obsahové látky, zdravotní účinky
  • Inovace v balení masných výrobků
  • Vlastní téma

Ing. František Lorenc, Ph.D.

  • Antioxidanty v čajích – zástupci, charakteristika, působení, metody stanovení (komplexní literární přehled)
  • Způsoby a technologie výroby octů (komplexní literární přehled)
  • Ostropestřec mariánský – pěstování, obsahové látky, účinky, využití (komplexní literární přehled)
  • Biologicky aktivní látky semen lnu setého (komplexní literární přehled)
  • Chrpa modrá (Centaurea cyanus L.): Výskyt, charakteristika, biologicky aktivní látky a možnosti využití (komplexní literární přehled)
  • Výskyt, charakteristika, biologicky aktivní látky a význam sporýše lékařského (Verbena officinalis L.) (komplexní literární přehled)
Diplomové práce

doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.

  • Vliv patogen specifických mastitid na kvalitu syrového mléka (zadáno)
  • Úroveň kolostrální péče a provedené pasivní imunizace na výskyt průjmových onemocnění u telat v raném období (zadáno)
  • Hodnocení mikrobiální kvality vybraných druhů plněného pečiva (zadáno)
  • Vyhodnocení trvanlivosti vybraného produktu na základě mikrobiologických ukazatelů (zadáno)
  • vlastní téma dle domluvy (mikrobiologie, veterinární problematika, hygiena potravin, zdraví aj.)

prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.

  • Posouzení faktorů výskytu reziduí inhibičních látek ve vybraných chovech skotu (koz) – dotazníkový průzkum
  • Vliv fyziologického stavu dojnic (koz) na kvalitu mléka
  • Vliv ochucujících složek v mléčných výrobcích na životaschopnost bakterií mléčného kysání
  • Senzorická jakost vybraných mléčných produktů v závislosti na způsobu skladování
  • Význam vybraných faktorů souvisejících s odlišným vylučováním antibiotik v mléce
  • Vliv přídavku rostlinných antioxidantů na vybrané vlastnosti kysaných mléčných výrobků
  • Posouzení kvality vybraných mléčných produktů v závislosti na původu
  • Vybrané faktory ovlivňující profil mastných kyselin mléčného tuku skotu/koz
  • Vlastní téma

doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

  • Vliv doby zrání na vybrané kvalitativní ukazatele piva
  • Změna vybraných kvalitativních ukazatelů v průběhu fermentace masných výrobků
  • Vliv teploty na rychlost prokvášení u vybraných druhů ovoce
  • Vliv teploty na rychlost prokvášení u vybraných druhů zeleniny
  • Vlastní téma

Dr. Ing. Jaromír Kadlec

  • Sledování obsahu vápníku, fosforu a hořčíku ve stravě vysokoškolských studentů
  • Vyhodnocení pestrosti stravování na vybraných základních školách
  • Posouzení pestrosti stravování u vybrané skupiny osob starších šestnácti let (zadáno)
  • Sledování obsahu vitamínu C ve stravě vysokoškolských studentů

Ing. Jan Bedrníček, Ph.D.

  • Porovnání vlastností kimchi z tržní sítě České republiky (zadáno)
  • Využití odpadů vznikajících při pěstování pečárky dvouvýtrusé jako suroviny pro extrudované výrobky (zadáno)
  • Teplotní stabilita biologicky aktivních látek při zpracování hlohu peřenoklaného (zadáno)
  • Vliv tepelného zpracování na antioxidační vlastnosti vybraných potravin rostlinného původu
  • Monitoring antioxidační aktivity a obsahu polyfenolů zeleniny dostupné v tržní síti České republiky
  • Analýza senzorických a chemických vlastností čokolád (zadáno)
  • Vlastní téma dle domluvy
  • The influence of thermal treatment on antioxidant activity of selected food of plant origin (for MFA)
  • Monitoring of antioxidant aktivity and total polyphenol content of vegetable from market network of the Czech republic (for MFA)

Ing. František Lorenc, Ph.D.

  • Vliv jakosti různých typů čajů na senzorické hodnocení a antioxidační potenciál (experimentální forma)
  • Vliv přídavku lněného slizu na senzorické parametry a antioxidační potenciál vybraných pekařských výrobků (experimentální forma)
  • Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín a octů v závislosti na použitých fermentujících mikroorganismech (experimentální forma)
  • Vliv variability kvasinek a podmínek fermentací u různých druhů ovoce na obsah kyseliny octové a biologicky aktivních látek (experimentální forma)
  • Stanovení obsahu celkových polyfenolů ve vybraných pekařských výrobcích s obsahem ostropestřce mariánského (experimentální forma)
  • The influence of the quality of different types of tea on sensory evaluation and antioxidant potential (experimental form) (for MFA)

Praxe

FRVŠ – projekt č. 420/2013

Projekt umožnil modernizovat vybavení laboratoře pro praktickou výuku celé řady předmětů souvisejících s kvalitou a zdravotní nezávadností produktů rostlinného a živočišného původu na úroveň v současnosti používaných profesionálních přístrojů a zařízení. Modernizace zahrnovala nákup 3 přístrojů:

  • Komora klimatická HPP 750 s chladicí jednotkou Peltier firmy Memmert umožňuje pomocí přesné temperace vzorků simulaci rozdílných podmínek při zrání a skladování rostlinných a živočišných produktů
  • Extraktor DIONEX ASE 150 firmy Thermo Scientific umožňuje extrakci pevných i polotuhých materiálů potřebnou pro přípravu vzorků
  • Kapalinový chromatograf DIONEX UltiMate 3000 s UV-VIS detektorem od firmy Thermo Scientific je určen pro náročnější analýzy v kontrole surovin a potravin, s možností separace a identifikace vybraných složek

Analytická přístrojová technika je vhodná pro ověření vybraných charakteristik rozhodujících o změnách v průběhu zrání a skladování. Tyto charakteristiky často rozhodují o jakosti a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin z nich vyráběných.

Modernizace laboratoře pomáhá prohloubit a zefektivnit odbornou přípravu studentů. Získání komplexních teoretických a praktických znalostí příslušné přístrojové techniky a laboratorních postupů povede k dosažení odpovídající úrovně vzdělání studentů a jejich uplatnění v oborech, kde se tyto znalosti vyžadují, jako je např. skladování, hodnocení jakosti, technologie zpracování a konzervace potravin a surovin živočišného a rostlinného původu.