Katedra potravinářských biotechnologií
a kvality zemědělských produktů
Pro studenty
Studijní materiály
Výukové materiály k předmětům jsou zapsaným studentům zasílány přes hromadný e-mail systémem IS / STAG. Vybrané studijní materiály jsou rovněž k dispozici na e-learning MOODLE.
Bakalářské a diplomové práce
Téma je možné uzpůsobit oboru studia, i typu závěrečné práce (BP vs. DP), většinu témat DP je možné zvolit i jako téma BP; u vybraných témat DP je možné pokračovat i následně v DSP
Návrhy témat bakalářských a diplomových prací vypisovaných v AR 2023/24
doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.
- Faktory ovlivňující kvalitu mleziva (zadáno)
- Zdravotní benefity konzumace rostlinných klíčků a mikrogreens (zadáno)
- Vlastní téma dle domluvy (mikrobiologie, veterinární problematika, hygiena potravin, zdraví aj.)
prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.
- Faktory výskytu reziduí inhibičních látek ve vybraných chovech skotu (koz) – dotazníkový průzkum
- Zdravotní stav dojnic (koz) a kvalita mléka
- Problematika vybraných kontaminujících látek u mléka a mléčných výrobků
- Využití bakterií mléčného kysání při produkci vybraných potravinářských výrobků
- Trendy mlékárenského průmyslu – dotazníkový průzkum
- Využití rostlinných antioxidantů v mléčných výrobcích
- Využívání přídatných látek v mléčných výrobcích – dotazníkový průzkum
- Využití membránových procesů v mlékárenství
- Vlastní téma
doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
- Legislativní požadavky na kvalitativní ukazatele vajec a jejich zařazování
- Kvalitativní ukazatele vajec z různých forem chovu
- Fermentace masných výrobků
- Fermentační procesy v potravinářství
- Kvalitativní ukazatele různých druhů piv (rešerše)
- Vlastní téma zaměřené na potraviny
Dr. Ing. Jaromír Kadlec
- Význam a potravinové zdroje konjugované kyseliny linolové ve výživě člověka
- Zdravotně preventivní význam ß glukanů ve výživě člověka
- Mořské a sladkovodní řasy ve výživě člověka
- Význam karotenoidů ve výživě člověka
- Přírodní intenzivní sladidla získávaná z tropických a subtropických rostlin
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D.
- Využití rostlinných vedlejších (odpadních) produktů jako zdroj zdraví prospěšných látek
- Využití polyfenolických antioxidantů v potravinářství
- Problematika přídatných látek (aditiv) v potravinářství
- Význam přírodních antioxidantů ve výživě člověka
- Problematika přírodních a syntetických antioxidantů
- Černý česnek – výroba, obsahové látky, zdravotní účinky
- Inovace v balení masných výrobků
- Vlastní téma dle domluvy zaměřené na potraviny a potravinové suroviny
Ing. Dana Jirotková, Ph.D.
- Jakostní parametry masa kuřat
- Inovace tepelně opracovaného bezlepkového masného výrobku
- Senzorické hodnocení bezlepkových pekařských výrobků s inovovanou recepturou
- Využití vlastností vybrané složky pro výrobu bezlepkového pečiva
- Problematika sušeného masa
Ing. František Lorenc, Ph.D.
- Antioxidanty v čajích – zástupci, obsah, působení, metody stanovení (komplexní literární přehled)
- Způsoby a technologie výroby octů (komplexní literární přehled)
- Ostropestřec mariánský – pěstování, obsahové látky, účinky, využití (komplexní literární přehled)
- Biologicky aktivní látky ve fermentovaných potravinách (komplexní literární přehled)
- Chrpa modrá (Centaurea cyanus L.): Výskyt, charakteristika, biologicky aktivní látky a možnosti využití (komplexní literární přehled)
- Výskyt, charakteristika, biologicky aktivní látky a význam sporýše lékařského (Verbena officinalis L.) (komplexní literární přehled)
doc. MVDR. Lucie Hasoňová, Ph.D.
- Vliv patogen specifických mastitid na kvalitu syrového mléka (zadáno)
- Úroveň kolostrální péče a provedené pasivní imunizace na výskyt průjmových onemocnění u telat v raném období (zadáno)
- Hodnocení mikrobiální kvality vybraných druhů plněného pečiva (zadáno)
- Vyhodnocení trvanlivosti vybraného produktu na základě mikrobiologických ukazatelů (zadáno)
- vlastní téma dle domluvy (mikrobiologie, veterinární problematika, hygiena potravin, zdraví aj.)
prof. Ing. Eva Samková, Ph.D.
- Posouzení faktorů výskytu reziduí inhibičních látek ve vybraných chovech skotu (koz) – dotazníkový průzkum
- Vliv fyziologického stavu dojnic (koz) na kvalitu mléka
- Vliv ochucujících složek v mléčných výrobcích na životaschopnost bakterií mléčného kysání
- Senzorická jakost vybraných mléčných produktů v závislosti na způsobu skladování
- Význam vybraných faktorů souvisejících s odlišným vylučováním antibiotik v mléce
- Vliv přídavku rostlinných antioxidantů na vybrané vlastnosti kysaných mléčných výrobků
- Posouzení kvality vybraných mléčných produktů v závislosti na původu
- Vybrané faktory ovlivňující profil mastných kyselin mléčného tuku skotu/koz
- Vlastní téma
doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
- Vliv doby zrání na vybrané kvalitativní ukazatele piva
- Změna vybraných kvalitativních ukazatelů v průběhu fermentace masných výrobků
- Vliv teploty na rychlost prokvášení u vybraných druhů ovoce
- Vliv teploty na rychlost prokvášení u vybraných druhů zeleniny
- Vlastní téma
Dr. Ing. Jaromír Kadlec
- Sledování obsahu vápníku, fosforu a hořčíku ve stravě vysokoškolských studentů
- Vyhodnocení pestrosti stravování na vybraných základních školách
- Sledování obsahu vitamínu A ve stravě vysokoškolských studentů
- Senzorické posouzení vybraných druhů potravinářských výrobků
- Vyhodnocení zatížení vybrané skupiny vysokoškolských studentů volnými radikály (zadáno)
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D.
- Antioxidační vlastnosti různých druhů káv a kávových nápojů
- Černý česnek – kvalitativní ukazatele a senzorická analýza
- Senzorická jakost čajů a čajových nápojů z tržní sítě České republiky
- Senzorické hodnocení káv, kávových a kávovinových nápojů z tržní sítě České republiky
- Vliv tepelného zpracování na antioxidační vlastnosti vybraných potravin rostlinného původu
- Problematika funkčních potravin rostlinného původu
- Sledování kvalitativních parametrů Kimčchi z tržní sítě České republiky
- Sledování některých kvalitativních parametrů masných výrobků v závislosti na technologii výroby
- Vlastní téma dle domluvy zaměřené na potraviny a potravinové suroviny
- The influence of thermal treatment on antioxidant activity of selected food of plant origin (Vliv tepelného opracování na antioxidační vlastnosti vybrané potraviny rostlinného původu)
- The influence of different packaging technology on selected properties of a meat product (Vliv různého způsobu balení na vybrané vlastnosti masných výrobků)
Ing. Dana Jirotková, Ph.D.
- Hodnocení kvalitativních znaků masa v průběhu skladování
- Hodnocení kvalitativních znaků masa u vybraných způsobů chovu
- Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na bezlepkové těstoviny
- Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na bezlepkové pečivo
- Jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů
- Vývoj bezlepkového pekařského výrobku a vyhodnocení jeho jakosti
Ing. František Lorenc, Ph.D.
- Vliv jakosti různých typů čajů na senzorické hodnocení a antioxidační potenciál (experimentální forma)
- Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín a octů v závislosti na použitých fermentujících mikroorganismech (experimentální forma)
- Vliv variability kvasinek a podmínek fermentací u různých druhů ovoce na obsah kyseliny octové a biologicky aktivních látek (experimentální forma)
- Stanovení obsahu celkových polyfenolů ve vybraných pekařských výrobcích s obsahem ostropestřce mariánského (experimentální forma)
- Vliv přídavku lněného slizu na senzorické parametry a antioxidační potenciál vybraných pekařských výrobků (experimentální forma)
Praxe
FRVŠ – projekt č. 420/2013
Projekt umožnil modernizovat vybavení laboratoře pro praktickou výuku celé řady předmětů souvisejících s kvalitou a zdravotní nezávadností produktů rostlinného a živočišného původu na úroveň v současnosti používaných profesionálních přístrojů a zařízení. Modernizace zahrnovala nákup 3 přístrojů:
- Komora klimatická HPP 750 s chladicí jednotkou Peltier firmy Memmert umožňuje pomocí přesné temperace vzorků simulaci rozdílných podmínek při zrání a skladování rostlinných a živočišných produktů
- Extraktor DIONEX ASE 150 firmy Thermo Scientific umožňuje extrakci pevných i polotuhých materiálů potřebnou pro přípravu vzorků
- Kapalinový chromatograf DIONEX UltiMate 3000 s UV-VIS detektorem od firmy Thermo Scientific je určen pro náročnější analýzy v kontrole surovin a potravin, s možností separace a identifikace vybraných složek
Analytická přístrojová technika je vhodná pro ověření vybraných charakteristik rozhodujících o změnách v průběhu zrání a skladování. Tyto charakteristiky často rozhodují o jakosti a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin z nich vyráběných.
Modernizace laboratoře pomáhá prohloubit a zefektivnit odbornou přípravu studentů. Získání komplexních teoretických a praktických znalostí příslušné přístrojové techniky a laboratorních postupů povede k dosažení odpovídající úrovně vzdělání studentů a jejich uplatnění v oborech, kde se tyto znalosti vyžadují, jako je např. skladování, hodnocení jakosti, technologie zpracování a konzervace potravin a surovin živočišného a rostlinného původu.