Genetika, zdraví zvířat a biologicky a senzoricky aktivní látky jako základní předpoklad kvalitních potravin a zemědělských surovin (2019−2021).
GAJU 028/2019/Z
řešitelé: doc. Kubec, doc. Dadáková (spoluřešitelé)
Společenství praxe – platforma pro rozvoj klíčových kompetencí Eduforum (2017–2019).
OP VVV EU, MŠMT, reg.č. CZ. 02.3.68/0.0/0.0/16_011/ 0000659
řešitel: doc. Svoboda (spoluřešitel)
Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech (2017−2019).
GAČR 17-09594S
řešitel: prof. Křížek (spoluřešitel)
Významné biologicky a senzoricky aktivní látky v potravinách a zemědělských surovinách (2016−2018)
GAJU 112/2016/Z
řešitel: doc. Kubec
Rozvoj a modernizace laboratoří chemie na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (2013−2015)
FRVŠ č. 46/2013
řešitelé: doc. Šíma, doc. Svoboda, prof. Křížek, Dr. Šeda
Biologicky aktivní látky v potravinách a zemědělských surovinách (2013−2015)
GAJU 058/2013/Z
řešitel: doc. Kubec
Produkce biogenních amínů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení (včetně probiotických kultur) (2011−2014)
GA ČR 503/11/1417
řešitel: prof. Křížek (spoluřešitel)
Biologicky a senzoricky aktivní sirné sloučeniny houževnatce jedlého (2013−2014)
GAJU 060/2013/Z
řešitelka: Mgr. Kupcová
Sekundární metabolity v potravinách a krmivech (2010−2012)
GAJU 067/2010/Z
řešitel: doc. Kubec
Návrh a tvorba interaktivní aplikace pro výuku chemie (projekt ScienceZOOM) (2012)
MŠMT CZ.1.07/2.3.00/35.0001
řešitel: doc. Svoboda (spoluřešitel)
Subetapa výzkumného záměru: Výzkum zdravotně významných látek v zemědělských produktech, krmivech a potravinách (2005-2011)
MSM 6007665806/2/6
řešitel: prof. Křížek
Studium tvorby nežádoucího zbarvení při zpracování česneku a cibule (2011)
GAJU 067/2011/Z
řešitelka: Ing. Kučerová
Příprava a realizace ŠVP-chemie (2008−2011)
MŠMT 3437/2008-25-33
řešitel: doc. Svoboda
Biologicky aktivní sirné sloučeniny rostlin čeledi Alliaceae (2010)
GAJU 028/2010/P
řešitelka: Ing. Krejčová
Internetová video-databáze chemických pokusů (projekt B4I) (2010)
MŠMT CZ.1.07/2.4.00/12.0099
řešitel: doc. Svoboda (spoluřešitel)
Struktura, tvorba a biologické vlastnosti pigmentů vznikajících během technologického zpracování česneku a cibule (2006−2009)
COST 927
řešitel: doc. Kubec
(Bio)chemie S-substituovaných derivátů cysteinu v cibulových zeleninách (2006−2008)
COST 924
řešitel: doc. Kubec
Vliv vybraných faktorů na obsah flavonoidů a dalších fenolických látek v některých léčivých rostlinách (2005−2007)
GA ČR 525/05/2546
řešitelka: doc. Dadáková
Health Implications of Dietary Amines (2002−2006)
COST 922
řešitel: prof. Křížek
Těžké kovy ve volně rostoucích houbách z potenciálně rizikových lokalit a zdravotní aspekty jejich konzumace (2003−2006)
GA ČR 525/03/D067
řešitel: doc. Svoboda
Biogenní aminy ve vybraných druzích poživatin (2002−2004)
GA ČR 525/02/1077
řešitel: prof. Křížek
Interakce chemických složek ekosystému povrchových vod (1999−2004)
MSM 122200003
řešitel: Ing. Švehla
Vliv vybraných kuchyňských úprav jedlých hub na rozložení těžkých kovů v pevném a kapalném podílu (2000−2001)
IG ZF JU č. 05/00
řešitel: doc. Svoboda
Biogenically active amines in food (1997−2001)
COST 917
řešitel: prof. Křížek
Zhodnocení podílu methylrtuti v nejběžněji konzumovaných druzích volně rostoucích hub z hlediska jejího toxického působení na lidský organismus (1999−2000)
IG ZF JU č. 03/99
řešitelé: doc. Svoboda, doc. Špička
Vývoj a aplikace metody analytického stanovení toxické methylrtuti v biologických materiálech (1999−2000)
FRVŠ č.0173/99
řešitelé: prof. Kalač, doc. Svoboda, doc. Špička, Dr. Janoušková
Studium vybraných zdravotně významných látek v životním prostředí (1996−1998)
GA ČR 203/96/0316
řešitel: prof. Křížek
Podmínky prostředí ovlivňující akumulaci a uvolňování těžkých kovů z kontaminovaných dnových sedimentů (1998−2000)
GAČR 203/98/0358
řešitel: Ing. Švehla
Grant pro vydání knihy: Kalač-Míka: Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. ÚZPI Praha, 1997 (1997)
GA ČR 523/97/0839
řešitel: prof. Kalač
Migrace těžkých kovů v ekosystému povrchových vod (1993−1995)
GA ČR 203/93/2387
řešitel: prof. Drbal
Gąsecka, M - Siwulski, M. - Budzyńska, S. – Magdziak, Z. - Niedzielski, P. - Budka, A. - Kalač, P. - Mleczek, M.: The importance of Cu x Pb interactions to Lentinula edodes yield, major/trace elements accumulation and antioxidants. Eur. Food Res. Technol., 247, 2021, 2799-2812.
Kalač, P. – Kaltner, F.: Pyrrolizidine alkaloids of European Senecio/Jacobaea species in forage and their carry-over to milk: A review. Anim. Feed Sci. Technol., 280, 2021, 115062.
Siwulski, M. – Budka, A. – Budzyńska, S. – Gąsecka, M. – Kalač, P. – Niedzielski, P. – Mleczek, M. Mineral composition of traditional and organic–cultivated mushroom Lentinula edodes in Europe and Asia – Similar or different? LWT – Food Sci. Technol., 147, 2021, 111570
Mleczek, M. – Siwulski, M. – Budka, A. – Mleczek, P. – Budzyńska, S. – Szostek, M. – Kuczyńska–Kippen, N. – Kalač, P. – Niedzielski, P. – Gąsecka, M. – Goliński, P. – Magdziak, Z. – Rzymski, P. Toxicological risks and nutritional value of wild edible mushroom species – a half–century monitoring study. Chemosphere, 263, 2021: 128095.
Samková, E. – Kalač, P. Rapeseed supplements affect propitiously fatty acid composition of cow milk fat: A meta-analysis. Livest. Sci., 244, 2021: 104382.
Mleczek, M. – Gąsecka, M. – Budka, A. – Niedzielski, P. – Siwulski, M. – Kalač, P. – Mleczek, P. – Rzymski, P. Changes in mineral composition of six strains of Pleurotus after substrate modification with different share of nitrogen formy. Eur. Food Res. Technol., 247, 2021: 245–257.
Mleczek, M. – Budka, A. – Kalač, P. – Siwulski, M. – Niedzielski, P. Family and species as determinants modulating mineral composition of selected wild-growing mushroom species. Environ. Sci. Pollut. Res., 28, 2021: 389–404.
Matějková, K. – Křížek, M. – Dadáková, E. – Vácha, F. – Pelikánová, T. Effects of monoacylglycerols and chitosan on the biogenic amine formation in the flesh of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Czech J. Food Sci., 38, 2020: 164–170. (Czech Science Foundation-09594S)
Duborska, E. – Urik, M. – Šeda, M. Iodine Biofortification of Vegetables Could Improve Iodine Supplementation Status. Agronomy Basel, 10, 2020: 10101574.
Šíma, J. – Kobera, M. – Šeda, M. – Rokos, L. – Vondruška, J. – Krejsa, J. – Svoboda, L. The three–year monitoring of 18 elements in five edible mushroom species collected from an old orchard. J. Environ. Sci. Health B, 2020: 319–328. (DSP)
Matějková, K. – Křížek, M. – Dadáková, E. – Vácha, F. – Pelikánová, T. Effects of monoacylglycerols and chitosan on the biogenic amine formation in the flesh of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Czech J. Food Sci., 38, 2020: 164–170. (Czech Science Foundation-09594S)
Gąsecka, M. – Magdziak, Z. – Siwulski, M. – Jasińska, A. – Budzyńska, S., Rzymski, P. – Kalač, P. – Niedzielski, P. – Pankiewicz, J. – Mleczek, M. Effect of Thymus vulgaris post-extraction waste and spent coffee grounds on the quality of cultivated Pleurotus eryngii. J. Food Process. Preserv., 2020, 44:e14648.
Samková, E. – Špička, J. – Hanuš, O. – Roubal, P. – Fecová, L. – Hasoňová, L. – Smetana, P. – Klimešová, M. – Čítek, J. Comparison of fatty acid proportions determined by mid-infrared spectroscopy and gas chromatography in bulk and individual milk samples. Animals, 10: 2020, 1095.
Siwulski, M., – Budka, A. – Rzymski, P. – Mleczek, P. – Budzyńska, S. – Gąsecka, M. – Szostek, M. – Kalač, P. – Kuczyńska–Kippen, N. – Niedzielski, P. – Goliński, P. – Magdziak, Z. – Kaniuczak, J. – Mleczek, M. Multiannual monitoring (1974–2019) of rare earth elements in wild growing edible mushroom species in Polish forests. Chemosphere, 257, 2020: 127173.
Mleczek, M. – Budka, A. – Siwulski, M. – Mleczek, P. – Gąsecka, M. – Jasińska, A. – Kalač, P. – Sobieralski, K. – Niedzielski, P. – Proch, J. – Rzymski, P. Investigation of differentiation of metal contents of Agaricus bisporus, Lentinula edodes and Pleurotus ostreatus sold commercially in Poland between 2009 and 2017. J. Food Compos. Anal., 90, 2020: 103488.
Siwulski, M. – Budka, A. – Rzymski, P. – Gąsecka, M. – Kalač, P. – Budzyńska, S. – Magdziak, S. – Niedzielski, P. – Mleczek, P. – Mleczek, M. Worldwide basket survey of multielemental composition of white button mushroom Agaricus bisporus. Chemosphere, 239, 2020: 124718.
Štefanová, I. – Zápal, J. – Moos, M. – Kuzma, M. – Kubec, R. Isoalliin-derived thiolanes formed in homogenized onion. J. Agric. Food Chem., 67, 2019: 9895−9906. (GAJU 112/2016/Z, GAJU 028/2019/Z)
Siwulski, M. – Budzyńska, S. – Rzymski, P. – Gąsecka, M. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Mleczek, M. The effects of germanium and selenium on growth, metalloid accumulation and ergosterol content in mushroom: experimental study in Pleurotus ostreatus and Ganoderma lucidum. Eur. Food Res. Technol., 245, 2019: 1799–1810.
Kalač, P. Mineral Composition and Radioactivity of Edible Mushrooms, Amsterdam, Elsevier/Academic Press, 2019, 392 pp., ISBN 9780128175651 (printed), 9780128176061 (eBook)
Šíma, J. – Svoboda, L. – Šeda, M. – Krejsa, J. – Jahodová, J. The fate of selected heavy metals and arsenic in a constructed wetland. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 54, 2019: 56–64.
Šíma, J. – Vondruška, J. – Svoboda, L. – Šeda, M. – Rokos, L. The accumulation of risk and essential elements in edible mushrooms Chlorophyllum rhacodes, Suillus grevillei, Imleria badia, and Xerocomellus chrysenteron growing in the Czech Republic. Chem. Biodiversity, 16, 2019.
Siwulski, M. – Rzymski, P. – Budka, A. – Kalač, P. – Budzyńska, S. – Dawidowicz, L. et al. The effect of different substrates on the growth of six cultivated mushroom species and composition of macro and trace elements in their fruiting bodies. Eur. Food Res. Technol., 245, 2019: 419–431.
Křížek, M. – Dadáková, E. – Vácha, F. – Pelikánová, T. – Matějková, K. The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio). Lwt-Food Sci. Technol., 95, 2018: 268–273. (Czech Science Foundation 17–09594S)
Rutkayová, J. – Voříšková, J. – Beneš, K. – Hasoňová, L. – Vácha, F. – Křížek, M. – Rost, M. – Jirotková, D. – Hanusová, L. The "Freshness" Objective Assessment of Carp Meat – Is It Appropriate to Use Freshness Meter? Chem. Listy, 112, 2018: 333–339. (GAČR 17–09594S)
Kubec, R. – Štefanová, I. – Moos, M. – Urajová, P. – Kuzma, M. – Zápal, J. – Allithiolanes. Nine groups of a newly discovered family of sulfur compounds responsible for the bitter off-taste of processed onion. J. Agric. Food Chem., 66, 2018: 8783−8794. (GAJU 112/2016/Z, DSP)
Kupcová, K. – Štefanová, I. – Plavcová, Z. – Hošek, J. – Hrouzek, P. – Kubec, R. Antimicrobial, cytotoxic, anti–inflammatory, and antioxidant aktivity of culinary processed shiitake medicinal mushroom (Lentinus edodes, Agaricomycetes) and its major sulfur sensory-active compound − lenthionine. Int. J. Med. Mushr., 20, 2018: 165−175. (GAJU 112/2016/Z, DSP)
Šíma, J. – Tříska, J. – Svoboda, L. – Šeda, M. Osud vybraných rizikových prvků v umělých mokřadech studovaný AAS a plamenovou fotometrií. Chem. Listy, 112, 2018: 191–195. (MŠMT v rámci programu NPU I, č. LO1415)
Mleczek, M. – Siwulski, M. – Rzymski, P. – Budka, A. – Kalač, P. – Jasińska, A. – Gąsecka, M. – Budzyńska, S. – Niedzielski, P. Comparison of elemental composition of mushroom Hypsizygus marmoreus originating from commercial production and experimental cultivation. Scientia Horticulturae, 236, 2018: 30–35.
Mleczek, M. – Rzymski, P. – Budka, A., Siwulski, M. – Jasińska, A. – Kalač, P. – Poniedziałek, B. – Gąsecka, M. – Niedzielski, P. Elemental characteristics of mushroom species cultivated in China and Poland. Journal of Food Composition and Analysis, 66, 2018: 168–178.
Dadáková, E. – Chmelová, Š. Flavonoidy – významné rostlinné antioxidanty. In: Pešek M.: Dietární antioxidanty v praxi. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, České Budějovice 2017: 73–83. ISBN 978-80-7394-681-4 (GAJU 112/2016/Z)
Kubec, R. – Curko, P. – Urajová, P. – Rubert, J. – Hajšlová, J. Allium discoloration: color compounds formed during greening of processed garlic. J. Agric. Food Chem., 65, 2017: 10615−10620. (GAJU 112/2016/Z, DSP)
Šeda, M. – Šíma, J. – Volavka, T. – Vondruška, J. Contamination of soils with Cu, Na and Hg due to the highway and railway transport, Eurasian J. Soil. Sci., 6, 2017: 59–64.
Šíma, J. – Svoboda, L. – Šeda, M. – Krejsa, J. – Jahodová, J. Removal of selected risk elements from wastewater in a horizontal subsurface flow constructed wetland, Water Environ. J. 31, 2017: 486–491.
Křížek, M. – Dadáková, E. – Vácha, F. – Pelikánová, T. Comparison of the formation of biogenic amines in irradiated and smoked fish. European Food Research and Technology, 243, 2017: 1989–1995. (GAČR 17–09594S)
Kalač, P. Effects of Forage Feeding on Milk: Bioactive Compounds and Flavor. Elsevier / Academic Press, 2017, 248 pp. ISBN 978–0–12–811862–7
Siwulski, M. – Rzymski, P. – Niedzielski, P. – Budka, A. – Gąsecka, M. – Kalač, P. – Jasińska, A. – Budzyńska, S. – Kozak, L. – Mleczek, M. Comparison of multielemental composition of Polish and Chinese mushrooms (Ganoderma spp.). European Food Research and Technology, 243, 2017: 1555–1566.
Mleczek, M. – Siwulski, M. – Rzymski, P. – Budzyńska, S. – Gąsecka, M. – Kalač, P. – Niedzielski, P. Cultivation of mushrooms for production of food biofortified with lithium. European Food Research and Technology, 243, 2017: 1097–1104.
Rzymski, P. – Mleczek, M. – Siwulski, M – Jasińska, A. – Budka, A. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Gąsecka, M. – Budzyńska, S. Multielemental analysis of fruit bodies of three cultivated commercial Agaricus species. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 2017: 170–178.
Angelova, R. – Baldikova, E. – Pospiskova, K. – Safarikova, M. – Safarik, I. Magnetically modified sheaths of Leptothrix sp. as an adsorbent for Amido black 10B removal. Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 427, 2017: 314–319. (DSP)
Baldikova, E. – Prochazkova, J. – Stepanek, M. – Hajduova, J. – Pospiskova, K. – Safarikova, M. – Safarik, I. PMAA-stabilized ferrofluid/chitosan/yeast composite for bioapplications. Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 427, 2017: 29–33. (DSP)
Siwulski, M. – Mleczek, M. – Rzymski, P. – Budka, A. – Jasińska, A. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Gąsecka, M. – Budzyńska, S. – Mikołajczak, P. Screening the multi-element content of Pleurotus mushroom species using inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES). Food Anal. Methods, 10, 2017: 487–496.
Ruiz–Capillas C. – Herrero A. M. – Tahmouzi S. – Razavi S. H. – Triki M. – Rodriguez–Salas L. – Samcová, K. – Jimenez–Colmenero, F. Properties of reformulated hot dog sausage without added nitrites during chilled storage. Food Sci. Technol. Int., 22, 2016: 21–30. (DSP)
Šíma, J. Modern analytical chemistry in the contemporary world, Cult. Stud. of Sci. Educ., 11, 2016, 1269–1273.
Šíma, J. – Svoboda, L. – Pomijová, Z. Removal of selected metals from wastewater using a constructed wetland, Chem. Biodiversity, 13, 2016: 582–590.
Angelova, R. – Baldikova, E. – Pospiskova, K. – Maderova, Z. – Safarikova, M. – Safarik, I. Magnetically modified Sargassum horneri biomass as an adsorbent for organic dye removal. Journal of Cleaner Production, 137: 2016, 189–194. (DSP)
Safarik, I. – Baldikova, E. – Pospiskova, K. – Safarikova, M. Development of advanced biorefinery concepts using magnetically responsive materials. Biochemical Engineering Journal, 116: 2016, 17–26. (DSP)
Safarik, I. – Baldikova, E. – Pospiskova, K. – Safarikova, M. Magnetic modification of diamagnetic agglomerate forming powder materials. Particuology, 29, 2016: 169–171. (DSP)
Mleczek, M. – Magdziak, Z. – Gąsecka, M. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Siwulski, M. – Rzymski, P. – Zalicka, S. – Sobieralski, K. Content of selected elements and low-molecular-weight organic acids in fruiting bodies of edible mushroom Boletus badius (Fr.) Fr. from unpolluted and polluted areas. Environ. Sci. Pollut. Res., 23, 2016: 20609–20618.
Mleczek, M. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Budka, A. – Siwulski, M. – Gąsecka, M – Rzymski, P. – Magdziak, Z. – Sobieralski, K. Multielemental analysis of 20 mushroom species growing near a heavily trafficked road in Poland. Environ. Sci. Pollut. Res., 23, 2016: 16280–16295.
Maderova, Z. – Baldikova, E. – Pospiskova K. – Safarik, I. – Safarikova, M. Removal of dyes by adsorption on magnetically modified activated sludge. Int. J. Environ. Sci. Technol. 13, 2016, 1653–1664. (DSP)
Safarik, I. – Pospiskova, K. – Baldiková, E. – Safariková, M. Magnetically responsive biological materials and their applications. Adv. Mater. Lett. 7(4), 2016: 254–261. (DSP)
Safarik, I. – Ashoura, N. – Maderova, Z. – Pospiskova, K. – Baldiková, E. – Safariková, M. Magnetically modified Posidonia oceanica biomass as an adsorbent for organic dyes removal. Mediterr. Mar. Sci. 17(2), 2016, 351–358. (DSP)
Safarik, I. – Nydlova, L. – Pospiskova, K. – Baldikova, E. – Maderova, Z. – Safariková, M. Rapid determination of iron oxides content in magnetically modified particulate materials. Particuology 26, 2016: 114–117. (DSP)
Safarik, I. – Stepanek, M. – Uchman, M. – Slouf M. – Baldikova E. – Nydlova L. – Pospiskova K., Safarikova M. Composite particles formed by complexation of poly(methacrylic acid) – stabilized magnetic fluid with chitosan: Magnetic material for bioapplications. Mater. Sci. Eng. C, 67, 2016: 486–492. (DSP)
Kalač, P. Edible Mushrooms. Chemical Composition and Nutritional Value. Elsevier / Academic Press, 2016, 236 pp. ISBN 978–0–12–804455–1
Chvalová, D. – Špička, J. Identification of furan fatty acids in the lipids of common carp (Cyprinus carpio L.). Food Chem. 200, 2016: 183–188. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.01.029 (DSP)
Mleczek, M. – Niedzielski, P. – Kalač, P. – Siwulski, M. – Rzymski, P. – Gąsecka, M. Levels of platinum group elements and rare-earth elements in wild mushroom species growing in Poland. Food Addit. Contam. A, 33(1), 2016: 86–94. http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2015.1114684
Jahodová, J. – Šíma, J. Rtuť v sedimentech vyplavených z údolní nádrže Jordán, Vodní hospodářství, 65, 2015, 9–11.
Šíma, J. – Krejsa, J. – Svoboda, L. Removal of mercury from wastewater using a constructed wetland, Croat. Chem. Acta, 88, 2015: 165–169.
Kubec, R. – Urajová, P. – Lacina, O. – Hajšlová, J. – Kuzma, M. – Zápal, O. Allium discoloration: color compounds formed during pinking of onion and leek. J. Agric. Food Chem., 63, 2015: 10192−10999. (GAJU 058/2013/Z, DSP)
Ranglová, K. – Krejčová, P. – Kubec, R. The effect of storage and processing on the antimicrobial aktivity of Tulbaghia violacea. S. Afr. J. Bot., 97, 2015: 159−163. (GAJU 058/2013/Z, DSP)
Křížek, M. – Matějková, K. – Dadáková, E. – Špička, J. – Vácha, F. – Vrchotová, N. Changes in the Content of Biogenic Amines and Fatty Acids in High Pressure–Processed Carp Flesh (Cyprinus carpio). J. Food Prot., 78 (8), 2015: 1592–1596. (DSP, GAČR P503/11/1417, CENAKVACZ.1.05/2.1.00/01.0024, CENAKVA II, MEYS NPU I)
Samková, E. – Čertíková, J. – Špička, J. – Hanuš, O. – Pelikánová, T. – Kváč, M. Eighteen–carbon fatty acids in milk fat of Czech Fleckvieh and Holstein cows following feeding with fresh lucerne (Medicago sativa L.). Animal Science Papers and Reports, 32 (3), 2014: 209–218. (NAZV QH 81210, MSM 6007665806)
Krejčová, P. – Kučerová, P. – Stafford, G. I. – Jäger, A. – Kubec, R. Antiinflammatory and neurological activity of pyrithione and related sulfur-containing pyridine N–oxides from Persian shallot (Allium stipiatum). Journal of Ethnopharmacology, 154, 2014: 176–182. (DSP)
Šíma, J. – Havelka, M. – Diáková, K. The Long-Term Study of the Surfactant Degradation in a Constructed Wetland. Tenside Surf. Det., 50, 2014: 340–345. (MSM 6007665801 GA AV KJB 601410502)
Váchalová, R., Marešová, I., Kolář, L., Váchal J., Tříska J. Lignocellulosic biorefinery for waste-free manufacturing of phytoestrogens belonging to lignans, sugars for bioproduction of ethanol and growing medium. Wood Res., 49: 2014, 593–604. (DSP)
Kalač, P. Health effects and occurrence of dietary polyamines: A review for the period 2005–mid 2013. Food Chem., 161, 2014: 27–39. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.03.102 (GA ČR P503/11/1417)
Křížek, M. – Matějková, K. – Vácha, F. – Dadáková, E. Biogenic amine formation in high-pressure processed pike flesh (Esox lucius) during storage. Food Chem., 151, 2014: 466–471. GA ČR P503/11/1417, GA JU 058/2013/Z, CENAKVA.CZ.1.05/2.1.00/01.0024 (DSP)
Chvalová, D. – Zdechovanová, L. – Vaněčková, H. – Hodková, M. Brain norepinephrine identified by mass spectrometry is associated with reproductive status of females of the linden bug Pyrrhocoris apterus. Comp. Biochem. Physiol. B, 168, 2014: 70–75. DOI: 10.1016/j.cbpb.2013.11.003 GAČR: P502/10/1612 (DSP)
Holcová, V. – Šíma, J. – Dušek, J. A comparison of fluorescein and deuterated water as tracers for determination of constructed wetland retention time. Cent. Eur. J. Chem., 11, 2013: 200–204. (MSM 6007665801)
Šíma, J. – Pazderník, M. – Tříska, J. – Svoboda, L. Degradation of surface-active compounds in a constructed wetland determined using high performance liquid chromatography and extraction spectrophotometry. J. Environ. Sci. Heal. A, 48, 2013: 559–567. DOI: 0.1080/10934529.2013.730453 (MSM 6007665801, CzechGlobe CZ.1.05/1.1.00/02.0073)
Kubec, R. – Krejčová, P. – Mansur, L. – Garcia, N. Flavor precursors and sensory-active sulfur compounds in Alliaceae species native to South Africa and South America. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (6), 2013: 1335–1342. (GAJU 067/2010/Z, GAJU 068/2011/P, DSP)
Samková, E. – Dadáková, E. – Pelikánová, T. Changes in biogenic amine and polyamine in smear-ripened cheeses during storage. Eur. Food Res. Technol., 237, 2013: 309–314. DOI: 10.1007/s00217–013–1993–y (MSM 6007665806, GA ČR P 503/11/1417)
Kalač, P. Fresh and ensiled forages as a source of estrogenic equol in bovine milk: a review. Czech J. Anim. Sci., 58, 2013: 296–303. (MSM 6007665806)
Matějková, K. – Křížek, M. – Vácha, F. – Dadáková, E. Effect of high-pressure treatment on biogenic amines formation in vacuum–packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss). Food Chem., 137, 2013: 31–36. (MSM 6007665806, GAČR: P503/11/1417, CENAKVA CZ.1.05/2.1.00/01.0024 GAJU 047/2010/Z, GAJU 067/2010/Z, DSP)
Křížek, M. – Matějková, K. – Vácha, F. – Dadáková, E. Effect of low-dose irradiation on biogenic amines formation in vakuum-packed trout flesh (Oncorhynchus mykiss). Food Chem., 132(1), 2012: 367–372. 10.1016/j.foodchem.2011.10.094 (MSM 6007665806, GAČR: P503/11/1417, NAZV QH71011, GAJU 067/2010/Z, DSP)
Smeds A.I. – Češková I. – Eklund P.C. – Willför S.M. Identification of new lignans in Norway spruce knotwood extracts. Holzforschung, 66, 2012: 553–567. (DSP)
Cady, N. C. – McKean, K. A. – Behnke, J. – Kubec, R. – Mosier, A. P. – Kasper, S. H. – Burz, D. S. – Musah, R. A. Inhibition of biofilm formation, quorum sensing and infection in Pseudomonas aeruginosa by natural products-inspired organosulfur compounds. PloS One, 7 (6), 2012: e38492. (DOI: 10.1371/journal.pone.0038492)
Kalač, P. Carotenoids, ergosterol and tocopherols in fresh and preserved herbage and their transfer to bovine milk fat and adipose tissues: A review. J. Agrobiol., 29(1), 2012: 1–13. DOI 10.2478/v10146–012–0001–7 MSM 6007665806 OPVKCZ.1.07/2.3.00/09.0081
Kalač, P. Carotenoids, ergosterol and tocopherols in fresh and preserved herbage and their transfer to bovine milk fat and adipose tissues: A review. J. Agrobiol., 29(1), 2012: 1–13. DOI 10.2478/v10146–012–0001–7 MSM 6007665806 OPVKCZ.1.07/2.3.00/09.0081
Šeda, M. – Švehla, J. – Trávníček, J. – Kroupová, V. – Konečný, R. – Fiala, K. – Svozilová, M. – Krhovjaková, J. The effect of volcanic activity of the Eyjafjallajokul volcano on iodine concentration in precipitation in the Czech Republic. Chemie der Erde – Geochemistry, 72, 2012: 279–281. (MSM 6007665806)
Frelich, J. – Šlachta, M. – Hanuš O. – Špička, J. – Samková, E. – Weglarz, A. – Zapletal, P. Seasonal variation in fatty acid composition of cow milk in relation to the feeding system. Anim. Sci. Pap. Rep., 30(3), 2012: 219–229. (MSM 6007665806)
Samková, E. – Špička, J. – Pešek, M. – Pelikánová, T. – Hanuš, O. Animal factors affecting fatty acid composition of cow milk fat: A review. South Afric. J. Anim. Sci., 42(2), 2012: 83–100. (MSM 6007665806)
Dadáková, E. – Pelikánová, T. – Kalač, P. Contents of biologically active polyamines in duck meat and giblets after slaughter and their changes during meat storage and cooking. Food Res. Int., 48(1), 2012: 28–33. (DOI: 10.1016/j.foodres.2012.02.016). (MSM 6007665806, GA ČR P503/11/0417)
Kalač, P. Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms. In: Andres, S. & Baumann, N. (Eds): Mushrooms: Types, Properties and Nutrition. New York, Nova Sci. Publ., 2012, 129–152. (MSM 6007665806)
Kalač, P. Radioactivity of European wild growing edible mushrooms. In: Andres, S. & Baumann, N. (Eds): Mushrooms: Types, Properties and Nutrition. New York, Nova Sci. Publ., 2012, 215–230. (MSM 6007665806)
Dadáková, E. – Pelikánová, T. – Kalač, P. Concentration of biologically active polyamines in rabbit meat, liver and kidney after slaughter and their changes during meat storage and cooking. Meat Sci., 90, 2012: 796–800 (DOI: 10.1016/j.meatsci.2011.11.017) (MSM 6007665806)
Kalač, P. The required characteristics of ensiled crops used as a feedstock for biogas production: a review. J. Agrobiol., 28(2), 2011: 85–96. (MSM 6007665806)
Kalač, P. The effects of feeding fresh forage and silage on some nutritional attributes of beef: an overview. J. Agrobiol., 28, 2011: 1–13. (DOI: 10.2478/v10146–011–0001–z) (MSM 6007665806)
Kalač, P. The effects of silage feeding on some sensory and health attributes of cow´s milk: A review. Food Chem., 125, 2011: 307–317. (DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.08.077) (MSM 6007665806)
Šeda, M. – Švehla, J. – Trávníček, J., – Kroupová, V. – Fiala, K. – Svozilová, M. Optimalizace stanovení stopových koncentrací jodu v povrchových vodách metodou ICP-MS. Chem. listy, 105(7), 2011: 538–541. (MSM 6007665806)
Křížek, M. – Vácha, F. – Vejsada, P. – Pelikánová, T. Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish species stored at 3 °C and 15 °C. Acta vet. Brno, 80, 2011: 365–372. (DOI: 10.2754/avb201180040365) (MSM 6007665806, GAČR: P503/11/1417, NAZV QH71011, CENAKVA CZ.1.05/2.1.00/01.0024)
Dadáková, E. – Vrchotová, N. – Chmelová, Š. – Šerá, B. The stability of rutin and chlorogenic acid during processing of black elder (Sambucus nigra L.) inflorescence. Acta Aliment., 40, 2011: 327–334. (MSM 6007665806 GAČR 525/05/2546)
Chval, Z. – Chvalová, D. – Leclerc, F. Modeling the RNA 2´OH activation: possible roles of metal ion and nucleobase as catalysts in self–cleaving ribozymes. J. Phys. Chem. B, 115, 2011: 10943–10956. (DOI: 10.1021/jp200970d)
Kubec, R. – Krejčová, P. – Šimek, P. – Václavík, L. – Hajšlová, J. – Schraml, J. Precursors and formation of pyrithione and other pyridyl–containing sulfur compounds in drumstick onion, Allium stipitatum. J. Agric. Food Chem., 59, 2011: 5763–5770. (GAJU 067/2010/Z, GAJU 028/2010/P, MSM6007665806, DSP)
Horníčková, J. – Kubec, R. – Velíšek, J. – Cejpek, K. – Ovesná, J. – Stavělíková, H. Changes of S-alk(en)ylcysteine sulfoxide levels during the growth of different garlic morphotypes, Czech J. Food Sci., 29, 2011: 373–381.
He, Q. – Kubec, R. – Jadhav, A. P. – Musah, R. A. First insights into the mode of action of a „lachrymatory factor synthase“ – Implications for the mechanism of lachrymator formation in Petiveria alliacea, Allium cepa and Nectaroscordum species, Phytochemistry, 72, 2011: 1939–1946. (DOI: 10.1016/j.phytochem.2011.07.013)
Svoboda, L. – Kajliková, K. – Dadákova, E. Nové kapitoly internetové video-databáze chemických pokusů. Chem. Listy, 105, 2011:557. (DP)
Schraml, J. – Kubec, R. – Kučerová, P. Determination of substitution sites in monosubstituted five-membered aromatic heterocycles. Magn. Reson. Chem., 49, 2011: 147–150. (DOI: 10.1002/mrc.2725) (MSM 6007665806 GAJU 067/2010/Z DSP)
Kučerová, P. – Kubec, R. – Šimek, P. – Václavík, L. – Schraml J. Allium discoloration: The precursor and formation of the red pigment in giant onion (Allium giganteum Regel) and some other subgenus Melanocrommyum species. J. Agric. Food Chem., 59, 2011: 1821–1828. (DOI: 10.1021/jf104195k) (MSM 6007665806, GAJU 067/2010/Z, DSP)
Křížek, M. – Vácha, F. – Pelikánová, T. Biogenic amines in carp roe (Cyprinus carpio) preserved by four different methods. Food Chem., 126, 2011: 1493–1497. (DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.12.040) (MSM 6007665806)
Dadáková, E. – Pelikánová, T. – Kalač, P. Concentration of biologically active polyamines in meat and liver of sheep and lambs after slaughter and their changes in mutton during storage and cooking. Meat Sci., 87, 2011: 111–116 (DOI: 10.1016/j.meatsci.2010.09.009) (MSM 6007665806)
Kalač, P. The roles of dietary polyamines in human health and their occurrence in foods. In: Haghi, A.K (Ed.).: Advances in Food Science and Technology. New York, Nova Sci. Publ., 2010, s. 91–112. (MSM 6007665806)
Kalač, P. Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000–2009. Food Chem. 122, 2010: 2–15. (DOI 10.1016/j.foodchem.2010.02.045). (MSM 6007665806)
Kalač, P. – Samková, E. The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech J. Anim. Sci., 55, 2010: 521–537. (MSM 6007665806)
Dadáková, E. – Kalinová, J Determination of quercetin glycosides and free quercetin in buckwheat by capillary micellar electrokinetic chromatography. J. Separ. Sci.,33, 2010: 1633–1638. (MSM 6007665806)
Dadáková, E. – Vrchotová, N. – Tříska, J. Content of selected biologically active compounds in tea infusions of widely used European medicinal plants. J. Agrobiol., 27 (1), 2010: 27–34. (MSM 6007665806, GACR 525/05/2546)
Vácha, F. – Křížek, M. –Bauer, Ch. – Diler, A. –Vejsada, P. – Zajíc, T. Biogenic amines in mechanically separated and non–separated common carp (Cyprinus carpio) flesh. Bulletin VÚRH Vodňany, 46, č.2, 2010: 15–24.
Vymazal, J. – Švehla, J. –Kröpfelová, L. – Němcová, J. – Suchý, V. Heavy metals in sediments from constructed wetlands treating municipal wastewater. Biogeochemistry, 101, 2010: 335–356. (DOI: 10.1007/s10533–010–9504–8) (MSM 6007665806)
Vymazal, J. – Švehla, J. –Kröpfelová, L. – Němcová, J. – Suchý, V. Can multiple harvest of aboveground biomass enhance removal of trace elements in constructed wetlands receiving municipal sewage? Ecol. Eng., 36, 2010: 939–945. (MSM 6007665806)
Kubec, R. – Cody, R.B. – Dane, A.J. – Musah, R.A. – Schraml, J. – Vattekkatte, A. – Block, E. Applications of direct analysis in real time–mass spectrometry (DART-MS) in Allium chemistry. (Z)–Butanethial S–oxide and 1–butenyl thiosulfinates and their S–(E)–1–butenylcysteine S–oxide precursor from Allium siculum. J. Agric. Food Chem. 58, 2010: 1121−1128. (MSM 6007665806)
Horníčková, J. – Kubec, R. – Cejpek, K. – Velíšek, J. – Ovesná, J. – Stavělíková, H. Profiles of S–alk(en)ylcysteine sulfoxides in various garlic genotypes. Czech J. Food Sci. 28, 2010: 298−308. (MSM 6007665806)
Chrastný, V. – Komárek, M. – Hájek, T. Lead contamination of an agricultural soil in the vicinity of a shooting range. Environ. Monit. Assess. 162, 2010: 37–46. (DOI 10.1007/s10661–009–0774–3) (MSM 6007665806, GAČR 526/09/P202)
Vážení návštěvníci, právě jsme spustili nové internetové stránky naší univerzity včetně všech fakult, kateder a součástí univerzity. Než se u nás na novém webu rozkoukáte, můžete kliknout na zobrazení starých internetových stránek.
Studentská 1668, 370 05 České Budějovice Tel.+420 387 772 427 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Studentská 1668, 370 05
České Budějovice Tel.+420 387 772 427 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.fzt.jcu.cz
© 2021 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies