Skip to main content

Na vzdělání není nikdy pozdě!
Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání na Fakultě zemědělské a technologické je skvělou možností pro každého, kdo se chce neustále zdokonalovat a rozvíjet své dovednosti. Fakulta nabízí širokou škálu kurzů, které jsou přístupné nejen studentům, ale i veřejnosti.

Jednou z oblíbených aktivit na Fakultě zemědělské a technologické jsou kurzy vaření piva. Tyto kurzu jsou zaměřeny na odbornou přípravu piva a vychází z tradic a moderních technologií. Účastníci se dozví všechny důležité kroky výroby piva, od surovin až po samotné vaření a lahodný konečný produkt. Je to skvělá příležitost pro všechny, kdo mají zájem o pivovarnictví a chtějí se dozvědět více o procesu výroby.

Dalším populárním kurzem je jazykový kurz pro studenty. Fakulta zemědělské a technologické si uvědomuje důležitost jazykových dovedností v dnešní globalizované společnosti. Proto nabízí různé jazykové kurzy, které pomáhají studentům zlepšit svou komunikaci a porozumění v cizím jazyce. Tyto kurzy jsou vedeny zkušenými lektory a zaměřují se na praktickou stránku jazyka, aby studenti mohli své dovednosti uplatnit v reálných situacích.

Celoživotní vzdělávání na Fakultě zemědělské a technologické je otevřené všem, kteří mají zájem o zdokonalování svých dovedností. Kurzy jsou pravidelně nabízeny a každý si může vybrat ten, který ho nejvíce zaujme. Je to skvělá příležitost pro další vzdělávání a rozvoj na profesionální i osobní úrovni.

Úvod do včelařství

Kurz je určen pro začínající včelaře a ty, kteří teprve chtějí začít včelařit. Cílem kurzu je seznámit účastníky se základy včelařství, včetně včelařského vybavení a pomůcek, legislativními požadavky, dynamikou včelařského roku, základní zootechnikou, biologickými principy včelstva, parazity, patogeny, škůdci a metodami jejich kontroly. Účastníci kurzu tak budou moci nabýt vědomosti a schopnosti, které jim umožní orientovat se v problematice včelařství, a na základě znalosti širšího kontextu se i v praxi rozhodovat a volit správná opatření v rámci chovu včel. 


Včelí produkty, jejich získávání a zpracování

Cílem tohoto kurzu je seznámit posluchače s možnostmi využití včelích produktů (zejména med a vosk), jejich kvalitou, způsoby získávání, případně čištění. Součástí kurzu bude praktická ukázka jejich využití v domácích podmínkách, ať už se jedná o výrobu dekoračních předmětů, speciálních potravin či kosmetiky.

Chov včelích matek

Kurz je určen pro pokročilé i začínající včelaře a jeho cílem je seznámit uchazeče s různými metodami chovu matek, tvorby oddělků a principem reprodukce včelstva.

Monitoring a redukce populace roztoče Varroa

Kurz je určen pro všechny včelaře, začátečníky i pokročilé. Reaguje na stále gradující problém úhynů včelstev a rychle se měnící podmínky v oboru včelařství. Cílem kurzu je upozornit na nízkou efektivitu a rizika zastaralých metod a seznámit uchazeče s efektivními možnostmi diagnostiky míry napadení a následné kontroly roztoče Varroa destructor, jejich vhodnost použití a specifika a různé další alternativní možnosti kontroly.


Pivovarník (29-100-H) (29-099-H) (29-059-H)

Plná profesní kvalifikace se skládá z dílčích profesních kvalifikací: Pracovník spilky a pivovarského sklepa (29-100-H), Pracovník stáčíren piva (29-099-H) a Pracovník varny pivovaru (29-059-H). Tento kurz je zakončen uvedenými zkouškami profesní kvalifikace, a pokud je účastník složí, bude mu vystaveno osvědčení o úplné profesní kvalifikaci, po jehož předložení lze žádat o živnostenský list (bez nutnosti dokládat roční praxi v pivovaru) v oboru: Pivovarník sladovník, který umožňuje vedení či vybudování minipivovaru.


Výroba piva - profesionální technologie

Základní kurz, v rámci kterého si účastníci uvaří jednu várku většinou spodně kvašeného ležáku. Kurz trvá mezi 10 – 12 hodin. Tento kurz probíhá na profesionální varně o obsahu 200 L. 


Výroba piva - domovárečná technologie

Vaření piva je realizováno pomocí běžně dostupných prostředků (hrnce, síta, vařiče) nicméně z profesionálních surovin a za použití klasické receptury, nevaří se ze sladinových či mladinových koncentrátů, ale ze šrotovaného sladu, chmelových peletek a vody, zájemci tedy projdou všemi technologickými kroky výroby jako při vaření na profesionálních technologiích nicméně aplikovaných na domácí podmínky. Uvařené pivo si účastníci odnášejí domů.


Výroba piva a sanitace varny

Rozšířený kurz trvá dva dny a jeho součástí je účast na výrobě aktuálně vařeného pivního druhu (první den) a dále sanitace varny – druhý den (teoretické podklady opět poslány předem).