Skip to main content

MZe ZEMĚ QK22010255
Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu

Obecné informace

  • Název projektu:
    Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu
  • Název projektu (anglicky):
    Intensification of legumes production in organic farming by biological treatment with the aim of improvement of plant health status
  • Identifikační kód:
    QK22010255
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2025
  • Zahájení řešení:
    01. ledna 2022
  • Kategorie VaV:

    AP – Aplikovaný výzkum

  • Hlavní vědní obor:
    40101 - Agriculture
  • Vedlejší vědní obor:
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
  • Další vědní obor:
    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Cíle řešení

  • Cíle řešení:
    Provést monitoring bakterií mléčného kvašení (BMK) a mykoparazitických a entomopatogenních hub ve rhizoplánu a fyloplánu luskovin. Otestovat a vybrat kmeny a izoláty bakterií mléčného kvašení, mykoparazitických a entomopatogenních hub vhodných pro biologickou ochranu luskovin. Optimalizovat způsob ošetření osiva a formu aplikace bakterií mléčného kvašení, mykoparazitických a entomopatogenních hub do porostů luskovin v systému ekologického zemědělství. Vyhodnotit aplikaci BMK, mykoparazitických a entomopatogenních hub z hlediska výnosu porostů luskovin, biodiverzity a kvality půdy. Vytvořit a implementovat metodiku pro biologickou ochranu luskovin s využitím BMK, mykoparazitických a entomopatogenních hub
  • Cíle řešení (anglicky):
    Screening of lactic acid bacteria, mycoparasitic and enthomopathogenic fungi in rhizoplane and phylloplane of legumes Testing and selection of the strains and isolates of lactic acid bacteria and mycoparasitic and enthomopathogenic fungi for biological control in legumes To optimize the technique of seed treatment and the application of lactic acid bacteria, mycoparasitic and enthomopathogenic fungi in legumes in ecological farming To evaluate the application of lactic acid bacteria, mycoparasitic and enthomopathogenic fungi in consideration to the yield of legumes, biodiversity, and soil quality Development and implementation of a method for biological control of legumes using lactic acid bacteria, mycoparasitic and enthomopathogenic fungi
  • Klíčová slova (anglicky):
    ecological intensification; legumes; plant protection; organic farming; bacteria of milk fermentation; mycoparasitic fungi

Příjemce

  • Příjemce:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
  • Řešitel:
    doc. Ing. Petr Konvalina, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.
    Ing. Andrea Bohatá, Ph.D.
    Ing. Marek Kopecký, Ph.D.
    Mgr. Ing. Kristýna Perná, Ph.D.

Další účastník projektu

  • Další účastník projektu:
    Jiří Hodan
  • Řešitel:
    Ing. Petr Hodan, CSc.

  • Další účastník projektu:
    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
  • Řešitel:
    Ing. Miloslava Kavková, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Mgr. Ladislav Bár
    Mgr. Jaromír Cihlář, Ph.D.

  • Další účastník projektu:
    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Řešitel:
    prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Petr Dvořák, Ph.D.
    Ing. Martin Král, Ph.D.
    Ing. Pavel Procházka, Ph.D.