TAČR TREND FW06010014
VaV technologie výroby bílkovinných koncentrátů z pokrutin olejnatých semen
Obecné informace
-
Název projektu:VaV technologie výroby bílkovinných koncentrátů z pokrutin olejnatých semen
-
Název projektu (anglicky):R&D technology for the production of protein concentrates from oilseed expellers
-
Identifikační kód:FW06010014
-
Poskytovatel:TA0 - Technologická agentura ČR (TA ČR)
-
Program:FW - TREND (2020 - 2027)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2023
-
Ukončení řešení:31. prosince 2026
-
Kategorie VaV:
AP – Aplikovaný výzkum
-
Hlavní vědní obor:20301 - Mechanical engineering
-
Vedlejší vědní obor:21101 - Food and beverages
-
Další vědní obor:20401 - Chemical engineering (plants, products)
Cíle řešení
-
Cíle řešení:Hlavním cílem projektu je vytvoření návrhového know-how koncentrace bílkovin mokrou cestou (extrakce vodnými roztoky, ethanolem) z olejnatých semen,případně kombinací mokré a suché cesty (mletí, aspirace), se zaměřením na slunečnici roční a řepku olejku. Jako referenční materiál bude sloužit sója luštinatá, neboť přípravu extrakčních šrotů a bílkovinných koncentrátů ze sójových bobů považujeme za průmyslový standard. Vstupní surovinou do navržené technologie budou odslupkované pokrutiny uvedených olejnin, které jsou získávány šnekovým oddělováním oleje čistě mechanickou cestou. Řešitelské aktivity povedou k vybudování “sady provozně-inženýrských nástrojů” pro jednotlivé kroky suché a mokré koncentrace bílkovin.
-
Cíle řešení (anglicky):The main goal of the project is to create design know-how of wet protein concentration by way of oilseeds or a combination of wet and dry way (grinding, aspiration), focusing on annual sunflower and oilseed rape. Leguminous soybean will be used as a reference material, as we consider the preparation of extraction meal and protein concentrates from soybeans to be an industry standard. The input raw material for the proposed technology will be the dehulled expellers of the mentioned oilseeds, which is obtained by screw separation of the oil by a purely mechanical method. The research activities will lead to the construction of a "set of operational engineering tools" for individual steps of dry and wet protein concentration.
-
Klíčová slova (anglicky):protein concentrate; oil seed; food
Příjemce
-
Příjemce:Farmet a.s.
-
Řešitel:Ing. Michal Kaválek, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Martin Dostál
Tomáš Petira
Ing. Aneta Thérová
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
-
Řešitel:doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:doc. Ing. Veronika Bártová, Ph.D.
Ing. Markéta Jarošová
prof. Ing. Roman Kubec, Ph.D.
Ing. Adéla Stupková, Ph.D.
Ing. Luboš Zábranský, Ph.D.
-
Další účastník projektu:Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
-
Řešitel:doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Katsiaryna Alishevich
prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.
Ing. Anna Macůrková, Ph.D.
Ing. Erik Pešek
Ing. Blanka Vrchotová, Ph.D.