Skip to main content

MZe ZEMĚ II QL24020332
Potenciál uplatnění bioprodukce a místní produkce v rámci udržitelného veřejného stravování

Obecné informace

  • Název projektu:
    Potenciál uplatnění bioprodukce a místní produkce v rámci udržitelného veřejného stravování
  • Název projektu (anglicky):
    The potential of applying of organic production and local production in the sustainable public catering
  • Identifikační kód:
    QL24020332
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QL - Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2024 – 2032, ZEMĚ II (2024 - 2032)
  • Zahájení řešení:
    01. března 2024
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2026
  • Kategorie VaV:

    VV – Experimentální vývoj

  • Hlavní vědní obor:
    40101 - Agriculture
  • Vedlejší vědní obor:
    50202 - Applied Economics, Econometrics
  • Další vědní obor:
    30308 - Nutrition, Dietetics

Cíle řešení

  • Cíle řešení:
    Hlavním cílem projektu je zmapování kapacit v rámci zemědělské produkce v jednotlivých regionech a zároveň potřeb účelových stravovacích zařízení z pohledu zařazení místní produkce a bioprodukce. Součástí mapování bude zpřesnění identifikace hlavních bariér pro rozvoj uplatnění bioproduktů a místní produkce v účelových stravovacích zařízeních, následně budou vytvořeny metodiky pro základní cílové skupiny (stravovací zařízení, zemědělci a zpracovatelé, zřizovatelé) a sumarizační dokument sloužící jako opora pro opatření na úrovni MZe a současných meziresortních aktivit. Dalším výstupem je analýza stávajících komunikačních nástrojů mezi zemědělci a zpracovateli a stravovacími zařízeními (zejména softwarová řešení) a následná série workshopů pro hlavní cílové skupiny a relevantní aktéry.
  • Cíle řešení (anglicky):
    The main goal is the mapping of capacities within the framework of agricultural production in regions and the needs of institutional catering facilities from the point of view of the implementation of local production and organic production. Part of the mapping will be the refinement of the identification of the main barriers to the development of the use of organic products and local production, subsequently methodologies will be created for the basic target groups (public catering, farmers and processors, founders) and a summary document serving as a support for measures at the level of the Ministry of agriculture and current interdepartmental activities. Another output is an analysis of existing communication tools between farmers and public catering facilities and serie of workshops.
  • Klíčová slova (anglicky):
    Institutional catering; sustainability; organic products; short supply chains; regionality

Příjemce

  • Příjemce:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakutla zemědělská a technologická
  • Řešitel:
    doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Dr. Ing. Jaromír Kadlec
    Mgr. Ing. Kristýna Perná, Ph.D.

Další účastník projektu

  • Další účastník projektu:
    Ústav zemědělské ekonomiky a informací
  • Řešitel:
    Ing. Iveta Bošková, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:
    Ing. Marcela Kormaňáková, Ph.D.
    Ing. Karina Pohlová