NAZV QK1910174
Zvyšování kvality mléka a jeho ekonomických ukazatelů využitím automatizovaného systému sledování vybraných parametrů v reálném čase
Obecné informace
-
Název projektu:Zvyšování kvality mléka a jeho ekonomických ukazatelů využitím automatizovaného systému sledování vybraných parametrů v reálném čase
-
Název projektu (anglicky):Improving the quality of milk and its economic indicators by using an automatic monitoring system for selected parameters in real time
-
Identifikační kód:QK1910174
-
Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
-
Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2019
-
Ukončení řešení:31. prosince 2023
-
Kategorie VaV:
AP – Aplikovaný výzkum
-
Hlavní vědní obor:40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
-
Vedlejší vědní obor:20205 - Automation and control systems
-
Další vědní obor:20201 - Electrical and electronic engineering
Cíle řešení
-
Cíle řešení:Cílem projektu je vývoj plně automatizovaného systému pro hodnocení kvality mléka dojnic, který již v průběhu dojení vyhodnotí, zda mléko splňuje stanovené hygienické standardy. Pokud tyto hygienické standardy splněné nejsou (například v případě kontaminace mléka krví, somatickými buňkami signalizujícími zánět vemene, výkaly atp.), bude neprodleně upozorněna obsluha. Tím se zabrání znehodnocení celkového nádoje od zdravých dojnic. Chovatelé zároveň získají detailní informace o kvalitě nádoje od jednotlivých zvířat a pomocí vhodných opatření budou moci adekvátně reagovat na změny způsobené negativními vlivy. Tato technologie umožní zvýšení kvality mléčných produktů na českém trhu a zároveň zvýší konkurenceschopnost a celkovou efektivitu produkce v chovech dojnic.
-
Cíle řešení (anglicky):The aim of the project is to develop a fully automated system observed milk quality in real time that will assess whether the milk complies with established hygiene standards during milking. If these hygienic standards are not met (for example, in the case of milk contamination with blood, somatic cells signaling udder inflammation, faeces, etc.), operator will be notified immediately. This avoids the devaluation of the overall health of healthy dairy cows. At the same time, breeders will receive detailed information on the quality of the individual wearers and will be able to respond adequately to changes caused by negative influence. This technology will improve the quality of dairy products on the Czech market while increasing the competitiveness and overall efficiency of dairy farms.
-
Klíčová slova (anglicky):milk; production; catle; milking equipment; welfare
Příjemce
-
Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
-
Řešitel:Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:AGROSOFT Tábor, s.r.o.
-
Řešitel:Ing. Luboš Smutný, Ph.D.
„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“

