NAZV QK21010326
 Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin    
                
            
        
    
Obecné informace
- 
    Název projektu:Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin
- 
    Název projektu (anglicky):The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety
- 
    Identifikační kód:QK21010326
- 
    Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
- 
    Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
- 
    Zahájení řešení:01. ledna 2021
- 
    Ukončení řešení:31. prosince 2025
- 
    Kategorie VaV:VV – Experimentální vývoj
- 
    Hlavní vědní obor:40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
- 
    Vedlejší vědní obor:21101 - Food and beverages
- 
    Další vědní obor:30304 - Public and environmental health
Cíle řešení
- 
    Cíle řešení:Cílem předkládaného projektu je systematické a komplexní obsáhnutí problematiky vylučování přirozených i kontaminujících inhibičních látek (IL) mlékem dojnic, příp. koz takto: - definovat funkční stav dojnic s různou dynamikou vylučování IL (přirozených a kontaminujících, zejména reziduí veterinárních léčivých přípravků (VLP))
- určit významné faktory ovlivňující vylučování IL, zejména reziduí VLP, do mléka dojnic, příp. koz
- posoudit vhodnost vybraných metod detekce IL v mléce s ohledem na kvalitu mléčné produkce a bezpečnost potravinového řetězce
- vyvinout a validovat nové rychlé metody detekce přirozených IL a určit jejich inhibiční potenciál a jeho vlivy na mléko
- navrhnout opatření vedoucí k eliminaci rizik výskytu reziduí IL v mléce dojnic, příp. koz
 
- 
    Cíle řešení (anglicky):The aim of the project is to systematically and comprehensively cover the issue of elimination of natural and contaminating inhibitory substances (IS) by dairy cows, event. goats, in these ways: - to define the functional status of animals with different IS excretion dynamics (natural and contaminating, in particular residues of veterinary drugs (VD)
- to identify the factors affecting excretion of IS, especially VD, in milk
- to assess the suitability of selected methods for detection of VD in milk with regard to milk quality and food chain safety
- to develop and validate new rapid detection methods of natural IS and determine its inhibitory potential and its effects on milk
- to propose measures to reduce the presence of VD residues in milk
 
- 
    Klíčová slova (anglicky):dairy cows; goats; milk; composition; technological quality; health of animals; metabolism; lactoferrin; lysozyme; veterinary drugs; residues of inhibitory substances, methods of detection; food safety chain 
Příjemce
- 
    Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
- 
    Řešitel:doc. Ing. Eva Samková, Ph.D. 
- 
    Další osoby podílející se na řešení:prof. Ing. Jindřich Čítek, CSc. 
 doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D.
 doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.
 Ing. Roman Konečný, Ph.D.
 prof. Ing. Jan Trávníček, CSc.
Další účastník projektu
- 
    Další účastník projektu:Českomoravská společnost chovatelů, a.s.
- 
    Řešitel:doc. Dr. Ing. Josef Kučera
- 
    Další osoby podílející se na řešení:Ing. Martina Tišnovská
 MVDr. Petr Urban
- 
    Další účastník projektu:Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
- 
    Řešitel:prof. Ing. Oto Hanuš, Ph.D.
- 
    Další osoby podílející se na řešení:Ing. Ondřej Elich
 doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
 Ing. Irena Němečková, Ph.D.
 Ing. Alexandra Šalaková, CSc.
- 
    Další účastník projektu:Zemědělské družstvo Jeseník
- 
    Řešitel:Ing. Gabriela Doupovcová
- 
    Další osoby podílející se na řešení:Ing. Pavel Žák
- 
    Další účastník projektu:Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
- 
    Řešitel:prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.
- 
    Další osoby podílející se na řešení:Ing. Klára Bartáková, Ph.D.
 RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D.
 MVDr. Pavlína Navrátilová, P.h.D.
„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“
 
