Noc vědců 2022

Dne 30. 9. 2022 se Katedra potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů zapojila do akce Noc vědců 2022 s podtitulem Všemi smysly. V rámci této události, která má za cíl popularizovat vědu, připravila katedra pro návštěvníky několik tematických celků, které byly primárně zaměřené na senzorické vlastnosti potravin. Návštěvníci, kterých zavítalo do laboratoří katedry téměř 200, si mohli sami vyzkoušet, zda dokáží senzoricky rozpoznat například mléčné výrobky od tzv. analogů mléčných výrobků, tedy produktů, které jsou na první pohled stejné jako výrobky z mléka, ale jsou vyráběné z rostlinných surovin. Otevřena byla i laboratoř mikrobiologie, kde mohli návštěvníci pod mikroskopem pozorovat ušlechtilé plísně využívané pro výrobu plísňových sýrů, nebo naopak vidět nežádoucí druhy plísní zodpovědné za kažení potravin. Mimoto byla pro zvědavé hosty připravena ukázka výroby kečupů a v Pokusném a výukovém minipivovaru FZT JU i technologie výroby piva.

Jako sladká tečka na závěr byla pro všechny připravena i ochutnávka zmrzliny, která byla vyrobena z mléka vyprodukovaného na školním statku FZT JU. Ukázky pro návštěvníky připravili pracovníci a studenti katedry: Jan Bedrníček, Hana Černá, Karolína Hálová, Lucie Hasoňová, Simona Honesová, Dana Jirotková, Hana Kadlecová, Eva Samková a Pavel Smetana.

Děkujeme dospělým i nejmenším návštěvníkům za hojnou účast.

Fotogalerie

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Studentská 1668, 370 05 České Budějovice Tel.+420 387 772 427 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Studentská 1668, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 387 772 427 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.fzt.jcu.cz

© 2021-2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies