Online konference: Budoucnost školního stravování

Zveme vás na online konferenci
Budoucnost školního stravování
aneb školní jídelna jako restaurace
Zveme vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, rodiče, tvůrce politik, zástupce zřizovatelů škol a další na konferenci "Budoucnost školního stravování".
Dne 24. 4. 2023 proběhne on-line konference na téma veřejného stravování. V současné době zadala vláda Ministerstvu zdravotnictví vypracování nového znění vyhlášky o školním stravování. V rámci konference, která představuje vize a možnosti školního stravování v ČR vystoupí vedle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka i zástupci Evropské komise a zahraniční i tuzemští odborníci. Fakultu zemědělskou a technologickou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zastoupí docent Moudrý, který se bude v prezentaci věnovat možnostem a bariérám uplatnění lokální produkce a bioprodukce ve školním stravování.
- Kdy: pondělí 24. dubna 2023, od 15.00 hodin
- Kde: online prostřednictvím aplikace ZOOM
- Proč bych se měl/la účastnit: Ministerstvo zdravotnictví bylo pověřeno vládou vypracovat nové znění vyhlášky o školním stravování. Jak bude vypadat školní stravování v budoucnu? Jaké priority a cíle si vláda určila? Jak funguje školní stravování ve Švédsku – máme se inspirovat? Jaké zkušenosti mají školní jídelny s bufetovým výdejem obědů? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď, pokud se přihlásíte na naši dubnovou konferenci.
- Cena: zdarma
- Chci se registrovat: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.
Program online konference
15:00–15:05 | Uvítání účastníků
- Tom Václavík
- Skutečně zdravá škola, z.s.
15:05–15:25 | Budoucnost školního stravování v České republice
- Václav Pláteník
- náměstek Ministra zdravotnictví
15:25–15:40 | Co přinese připravovaný Legislativní rámec EU pro udržitelné potravinové systémy v oblasti veřejného stravování
- Wim Debeuckelaere
- Evropská komise, DG SANTE, Unit SANTE E.1 – Farm to Fork Strategy (v angličtině, tlumočeno do češtiny)
15:40–15:55 | Hlavní překážky a příležitosti využívání kvalitních potravin z regionu školy ve školním stravování
- Jan Moudrý
- Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická
15:55–16:15 | Jak se stravují švédské děti
- Ulrika Backlund
- WWF Švédsko, projekt SchoolFood4Change (v angličtině, tlumočeno do češtiny)
16:15–16:30 | Základem dobré školní restaurace je kuchař/kuchařka: Jak by měly vypadat školní jídelny podle Asociace kuchařů a cukrářů
- Tomáš Popp
16:30–16:45 | Výhody bufetového výdaje školních obědů, případová studie z Masarykovy základní školy Tanvald
- Michal Debrecéni; Jana Duňková
- ředitel programu Primirest; ředitelka školy
16:45–17:00 | Jak si školní stravování představují pracovníci školních jídelen? Příklady z praxe
- Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny, Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521/45, Praha 10
- Renata Převrátilová, vecoucí školnáí jídelny, Základní škol a mateřská škola Hvožďany
Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference