Skip to main content

NAZV QK22020144
Druhová a technologická diverzifikace produkčního rybářství v ČR s cílem podpořit jeho efektivitu a konkurenceschopnost

Obecné informace

  • Název projektu:
    Druhová a technologická diverzifikace produkčního rybářství v ČR s cílem podpořit jeho efektivitu a konkurenceschopnost
  • Název projektu (anglicky):
    Species and technological diversification of productive aquaculture in the Czech Republic with the aim to increase its efficiency and competitiveness
  • Identifikační kód:
    QK22020144
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • Zahájení řešení:
    01. ledna 2022
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2024
  • Kategorie VaV:

    VV - Experimentální vývoj

  • Hlavní vědní obor:
    40103 - Fishery
  • Vedlejší vědní obor:
    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
  • Další vědní obor:
    40203 - Husbandry

Cíle řešení

  • Cíle řešení:
    Cílem projektu je detailně popsat a v praxi ověřit možnosti druhové a technologické inovace produkčních chovů ryb v ČR, které pomohou zvýšit efektivitu, produktivitu, rentabilitu a konkurenceschopnost rybářských podniků. Díky vyvinutým a ověřeným chovatelským a technologickým inovacím dojde v produkčním rybářství ke kvalitní a kontinuální produkci vedlejších cenných druhů ryb. Tyto ryby budou produkovány v efektivních produkčních systémech s minimálními nároky na produkční vstupy a s maximálním využitím. Zmíněná produkce ryb bude vysoce rentabilní, šetrná k životnímu prostředí, s vysokým potenciálem pro uplatnění na trhu celé Evropy nejen v podobě násadového materiálu, zpracovaných tržních ryb, ale i v podobě zpracovaných produktů s dlouhou trvanlivostí.
  • Cíle řešení (anglicky):
    The aim of the project is to describe and verify the possibilities of species and technological innovation of fish farming production in the Czech Republic, which will help increase the efficiency, productivity, profitability and competitiveness of fishery enterprises. Thanks to culture and technological innovations, quality and continuous production of valuable fish species will be reached. These fish will be produced in efficient production systems with minimal demands on production inputs and maximum use. The fish production will be highly profitable, environmentally friendly, with high potential for application on the fish European market not only in the form of stocking material, processed fish, but also in the form of fish products with extended durability.
  • Klíčová slova (anglicky):
    fishery; high-valuable fish; effectivness; profitability; technology; product

Příjemce

  • Příjemce:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta rybářství a ochrany vod
  • Řešitel:
    doc. Ing. Tomáš Policar, Ph.D.
  • Další osoby podílející se na řešení:

    doc., Mgr. Michal Berec, Ph.D.
    Ing. Martin Bláha, Ph.D.
    MSc. Hadiseh Dadras, Ph.D.
    MSc. Nima Hematyar, Ph.D.
    MSc. Aiman Imentai, Ph.D.
    doc., RNDr. Šetlíková Irena, Ph.D.
    MVDr. Jitka Kolářová)
    MSc. Oleksandr Malinovskyi, Ph.D.
    MSc. Samad Rahimnejad, Ph.D.
    Ing. Ján Regenda, Ph.D.
    MSc. Azin Samarin, Ph.D.
    MSc. Carlos Yanes-Roca, Ph.D.


„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“