NAZV QK1910438
Snížení aplikace antibiotik využitím ekologicky šetrných prebiotických a probiotických krmných aditiv ve výživě telat
Obecné informace
-
Název projektu:Snížení aplikace antibiotik využitím ekologicky šetrných prebiotických a probiotických krmných aditiv ve výživě telat
-
Název projektu (anglicky):Reduction the use of antibiotics by environmentally-friendly prebiotic and probiotic feed additives in the nutrition of calves
-
Identifikační kód:QK1910438
-
Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
-
Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2019
-
Ukončení řešení:31. prosince 2023
-
Kategorie VaV:
VV – Experimentální vývoj
-
Hlavní vědní obor:40203 - Husbandry
Cíle řešení
-
Cíle řešení:Cílem projektu je vyhodnocení vlivu vybraných ekologicky šetrných krmných aditiv (probiotik, prebiotik) a různých způsobů ustájení na prevenci výskytu zdravotních problémů a to především na průjmová onemocnění telat, zvýšení hmotnostních přírůstků a konverzi živin a jejich zdravotního a imunitního stavu. Celkově lze očekávat snížení výskytu průjmů u telat, zlepšení jejich zdravotního stavu, snížení spotřeby léčiv a produkce stájových plynů. Dále dojde ke zvýšení úrovně welfare a biosecurity, zlepšení ekonomiky chovu a snížení koncentrace reziduí léčiv v potravním řetězci.
-
Cíle řešení (anglicky):The aim of the project is proved the impact of different methods of housing and feeding of selected feed additives on the performance (live weight, average daily gain) and calf health status (immune status, diarrheal diseases, pharmaceuticals consumption - especially antibiotics) during the milk nutrition period. As a whole, improvements in the health status of calves (reduction in the frequency of diarrheal diseases), increase in welfare levels and calf biosecurity in the milk nutrition period can be expected; it will also improve farm economics and reduce the presence of residues of inhibiting substances (pharmaceuticals, antibiotics) in the food chain.
-
Klíčová slova (anglicky):Calves; growth; nutrition; digestion; additives; microorganisms; physiological blood parameters; housing; health; stable gases
Příjemce
-
Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
-
Řešitel:Ing. Luboš Zábranský, Ph.D.
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
-
Řešitel:Ing. Petr Homolka, Ph.D., CSc.
-
Další účastník projektu:Zemědělská Klučenice a.s.
-
Řešitel:Ing. Petr Brož
„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“

