NAZV QK1910225
Zavedení a využití komplexních biotechnologických postupů k charakterizaci a tvorbě genových zdrojů a dalších výchozích materiálů hořčic pro potravinářské a pícní účely
Obecné informace
-
Název projektu:Zavedení a využití komplexních biotechnologických postupů k charakterizaci a tvorbě genových zdrojů a dalších výchozích materiálů hořčic pro potravinářské a pícní účely
-
Název projektu (anglicky):Implementation and use of complex biotechnological methods to characterize and create genetic resources and other materials for mustard food
-
Identifikační kód:QK1910356
-
Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
-
Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2019
-
Ukončení řešení:31. prosince 2023
-
Kategorie VaV:
AP – Aplikovaný výzkum
-
Hlavní vědní obor:40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Cíle řešení
-
Cíle řešení:Zavést moderní molekulární, analytické postupy a techniku dihaploidů k charakterizaci a tvorbě výchozích genových zdrojů hořčic, získat a vytvořit specifické výchozí polotovary se zlepšenými parametry výnosu a kvality s využitím nových genových zdrojů, biotechnologií a molekulárních biologie, vhodné pro výrobu stolních hořčic i pro pícní účely.
-
Cíle řešení (anglicky):Introduction of modern molecular, analytical techniques and dihaploid technique to characterize and create genetic resources of mustard, to obtain and prepare specific initial materials with improved yield and quality parameters using new genetic resources, biotechnology and molecular biology, suitable for mustard and forage production
-
Klíčová slova (anglicky):white mustard; brown mustard; Sinapsis alba; Brassica juncea; genetic resources; agrobiodiversity; doubled haploids; microspore cultures; genetic diversity; DNA markers; glucosinolates; erucic acid; seed quality; breeding
Příjemce
-
Příjemce:Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
-
Řešitel:Ing. Miroslav Klíma, Ph.D.
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:OSEVA vývoj a výzkum s.r.o.
-
Řešitel:Mgr. Viktor Vrbovský
-
Další účastník projektu:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologické
-
Řešitel:prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.
„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“

