NAZV QK1910070
Využití biotechnologických metod a netradičních genetických zdrojů k charakterizaci a tvorbě uniformních linií brukvovité zeleniny se specifickými parametry kvality, výnosu a rezistence k významným chorobám
Obecné informace
-
Název projektu:Využití biotechnologických metod a netradičních genetických zdrojů k charakterizaci a tvorbě uniformních linií brukvovité zeleniny se specifickými parametry kvality, výnosu a rezistence k významným chorobám
-
Název projektu (anglicky):Utilization of biotechnological methods and non-traditional genetic resources for the characterization and construction of uniform lines of cruciferous vegetables with specific parameters of quality, yield and resistance to significant diseases
-
Identifikační kód:QK1910070
-
Poskytovatel:MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
-
Program:QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
-
Zahájení řešení:01. ledna 2019
-
Ukončení řešení:31. prosince 2023
-
Kategorie VaV:
VV – Experimentální vývoj
-
Hlavní vědní obor:40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
-
Vedlejší vědní obor:40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
-
Další vědní obor:40105 - Horticulture, viticulture
Cíle řešení
-
Cíle řešení:Projekt představuje unikátní propojení akademických, výzkumných a šlechtitelských pracovišť na poli zavádění moderních a u zelenin dosud nevyužívaných metod a postupů (molekulárních a biotechnologických) do praktického šlechtění. Cílem projektu je optimalizovat, zavést a využít pokročilé technologie k tvorbě uniformních, zcela homozygotních materiálů brukvovité zeleniny s požadovanou kvalitou produktu a pomocí efektivních postupů u nich a u dalších dostupných genových zdrojů vytipovat materiály se specifickými znaky kvality, odolnější k nejdůležitějším chorobám brukvovité zeleniny a tím zefektivnit šlechtitelský proces u brukvovitých zelenin.
-
Cíle řešení (anglicky):The project represents a unique interconnection of academic, research and breeding facilities aimed at introducing modern methods into practical breeding of Brassica vegetables.The aim of the project is to optimize, introduce and use advanced procedures to create uniform, homozygous materials of Brasica vegetables with the desired product quality and, with the help of effective techniques, to select materials and other genetic resources with specific quality, with resistance to the most important diseases of cruciferous vegetables to improve the breeding process of cruciferous vegetables.
-
Klíčová slova (anglicky):Brassica vegetable; specific quality; clubroot; Plasmodiophora brassicae; Turnip mosaic virus; resistance; microspore culture; dihaploids; genetic resources; molecular methods; breeding
Příjemce
-
Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologické
-
Řešitel:prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:Ing. Eva Jozová, Ph.D.
Další účastník projektu
-
Další účastník projektu:MORAVOSEED CZ a.s.
-
Řešitel:Ing. Ľudovít Nedorost, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:
Radek Aust
Ing. Miroslav Balcar
Petr Horal
-
Další účastník projektu:
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
-
Řešitel:
Ing. Miroslav Klíma, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:
Bc. Petra Bartošová
Ing. Pavla Bryxová
Bc. Pavel Kopecký
Ing. Tereza Ulvrová
-
Další účastník projektu:
Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta
-
Řešitel:
prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.
-
Další osoby podílející se na řešení:
Mgr. Tibor Béres, Ph.D.
Mgr. Dana Šafářová
„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“

