Skip to main content

NAZV QK1910046
Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce

Obecné informace

  • Název projektu:
    Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce
  • Název projektu (anglicky):
    Common wheat cultivation in mixed cultures with the aim to optimize the soil nutrition status, erosion protection, stabilization of yield and production
  • Identifikační kód:
    QK1910046
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • Zahájení řešení:
    01. ledna 2019
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2023
  • Kategorie VaV:

    AP – Aplikovaný výzkum

  • Hlavní vědní obor:
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Cíle řešení

  • Cíle řešení:
    Hlavním cílem projektu bude navrhnout a ověřit technologii pěstování pšenice ozimé formy ve směsné kultuře (intercropping). Pšenice ozimá bude vysévána spolu s leguminózou v systému row-by-row, kdy leguminóza bude ve směsi jako podpůrná plodina a pšenice jako hlavní. Dále budou navrženy směsi odrůd pšenice pro dosažení optimální kvality produkce a pro snížení šíření některých houbových patogenů. Do směsí budou vybírány odrůdy, které jsou kvalitativně výborné, ale mají vyšší náchylnost k chorobám v kombinaci s rezistentními odrůdami, ale s nižší kvalitou. Cílem směsných kultur je optimalizace výživného stavu půdy, omezení eroze, lepšího vsakování vody do půdy, stabilizace výnosu a dosažení vysoké jakosti produkce pro pekařské využití při sníženém použití pesticidů.
  • Cíle řešení (anglicky):
    Main aim of the project is to propose and verify the technology of cultivation of winter wheat in a mixed culture (intercropping). Varieties of winter wheat will be sowed with legumes in the row-by-row system when legume will be the supportive crop and winter wheat the main crop. Further aim will be the design of varieties mixtures of wheat in order to achieve the optimal product quality and for the decrease of fungal diseases. Mixtures will consist of varieties with higher grain quality but lower resistance to diseases with varieties with higher resistance to diseases with lower grain quality. The aim of mixtures is the optimization of nutritious soil quality, erosion reduction, the yield stabilization and achieving of high production quality with reduced utilization of pesticides.
  • Klíčová slova (anglicky):
    mixed cultures; winter wheat; spring wheat; legumes; soil protection; biodiversity

Příjemce

  • Příjemce:
    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
  • Řešitel:
    Ing. Dagmar Janovská, Ph.D.

Další účastník projektu

  • Další účastník projektu:
    EKOFARMA PROBIO s.r.o.
  • Řešitel:
    Ing. Petr Trávníček

  • Další účastník projektu:
    Jiří Hodan
  • Řešitel:
    Ing. Jiří Hodan

  • Další účastník projektu:
    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Řešitel:
    prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.

  • Další účastník projektu:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologické
  • Řešitel:
    doc. Ing. Petr Konvalina, Ph.D.

„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.