Interreg ATCZ00217
TASTE – Technological Adaptation for Sustainable Transformation of the Agri-Food Ecosystem in the Upper Austrian–South Bohemian–Vysočina Border Region
Obecné informace
-
Název projektu:
TASTE – Technological Adaptation for Sustainable Transformation of the Agri-Food Ecosystem in the Upper Austrian–South Bohemian–Vysočina Border Region
-
Název projektu (anglicky):
TASTE – Technological Adaptation for Sustainable Transformation of the Agri-Food Ecosystem in the Upper Austrian–South Bohemian–Vysočina Border Region
-
Identifikační kód:
ATCZ00217
-
Poskytovatel:
Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF)
-
Program:
Interreg VI-A Rakousko – Česko
-
Zahájení řešení:
01. dubna 2025
-
Ukončení řešení:
31. března 2028
Cíle řešení
-
Cíle řešení:
Cílem projektu je zvýšení odolnosti vůči klimatickým změnám v rámci celého hodnotového řetězce sóji a brambor v příhraniční oblasti mezi Horním Rakouskem, Jihočeským krajem a Vysočinou. Toho má být dosaženo optimalizací zavlažování a minimalizací spotřeby vody s využitím inovativních technologií, jako jsou agri-PV systémy a hodnocení vodní stopy. Projekt se zabývá udržitelným nakládáním s vodou a podporuje strategie přeshraniční spolupráce v oblasti přizpůsobování se klimatu.
-
Cíle řešení (anglicky):
The goal of the project is to increase climate resilience across the entire value chain of soy and potatoes in the border region between Upper Austria, South Bohemia, and the Vysočina Region. This will be achieved by optimizing irrigation and minimizing water consumption through the use of innovative technologies such as agri-PV systems and water footprint assessment. The project focuses on sustainable water management and supports cross-border cooperation strategies in the field of climate adaptation.
-
Klíčová slova:
klimatická změna. sója, brambor, agri+PV systémy, vodní stopa
Příjemce
-
Příjemce:
Business Upper Austria - OÖ Wirtschaftsagentur GmbH
-
Řešitel:
Luise Dauwa
-
Další osoby podílející se na řešení:
Ingrid Linhart
Partneři projektu
-
Partner projektu:
Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. (CZ)
-
Osoby podílející se na řešení:
Ing. Jan Jareš
Ing. Miroslav Kotoun
-
Partner projektu:
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (CZ)
-
Osoby podílející se na řešení:
Ing. Jaroslav Čepl, CSc.
Ing. Pavel Kasal, Ph.D.
-
Partner projektu:
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (CZ)
-
Osoby podílející se na řešení:
doc. Ing. Veronika Bártová, Ph.D
doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.
Ing. Mgr. Roman Bumbálek, Ph.D.
doc. Ing. Jaroslav Bernas, Ph.D.
Ing. Adéla Stupková, Ph.D.
Ing. Markéta Jarošová, Ph.D.
Ing. Aleš Heřmánek
Ing. Josef Švajner
Ing. Miroslav Strob
Ing. Mgr. Tomáš Zoubek
Jiří Kopecký
-
Partner projektu:
FH OÖ Forschungs & Entwicklungs GmbH (AT)
-
Osoby podílející se na řešení:
Gregor Maier-Lehner
Strategičtí partneři projektu
-
Strategický partner projektu:
Potravinářská komora České republiky
-
Strategický partner projektu:
Havlíčkova Borová zemědělská a.s.
„Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), program Interreg VI-A Rakousko – Česko.“



Více o projektu
Projekt TASTE se zaměřuje na podporu technologické transformace a udržitelného rozvoje agropotravinářského ekosystému v příhraničním regionu Horní Rakousko – Jižní Čechy – Kraj Vysočina.
Hlavním cílem je zvýšit konkurenceschopnost regionálních aktérů (zejména malých a středních podniků) prostřednictvím aplikovaného výzkumu, inovací a znalostního transferu. Projekt propojuje odborníky z univerzit, výzkumných organizací, veřejného a soukromého sektoru s cílem vytvořit pilotní řešení reagující na výzvy jako je digitalizace, environmentální udržitelnost, potravinová bezpečnost či změna klimatu.
V rámci projektu TASTE jsou realizovány dvě klíčové pilotní aktivity: pěstování sóji jako modelové plodiny a testování agrovoltaiky. U sóji je ověřováno využití technologií precizního zemědělství – zejména senzorických nástrojů pro sledování půdních a porostových parametrů – s cílem snížit potřebu hnojiv a podpořit lokální zpracování této strategické plodiny. Agrovoltaika představuje inovativní kombinaci zemědělské produkce a výroby solární energie, kde projekt zkoumá její technickou proveditelnost, ekonomickou efektivitu a vliv na výnosy a mikroklima. Obě aktivity propojuje důraz na efektivní hospodaření s vodou – ať už formou zvýšené retenční schopnosti půdy, optimalizace závlah nebo využití stínění ke snížení výparu – čímž projekt reaguje na klimatické výzvy a přispívá k udržitelnosti zemědělství v regionu.