Fakulta
Uchazeči
Studium
Věda a výzkum
Mezinárodní spolupráce
Kontakty
Studium
Mezinárodní spolupráce
Prof. Samková a doc. Dadáková převzaly z rukou prof. Jirouška, rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a doc. Berce, prorektora pro vědu a výzkum Čestné uznání za účast v soutěži JU Innovation za období 2020–2021 za inovaci „Obohacený jogurt se zvýšeným obsahem proteinu a s rostlinnými antioxidanty“. Výrobek vznikl ve spolupráci Katedry potravinářských biotechnologií a kvality produktů a Katedry aplikované chemie. Na vývoji tohoto produktu se podílel tým obou kateder a mlékárenská společnost AGRO-LA, spol. s r.o.
Receptura výrobku je chráněna užitným vzorem a v současné době se jedná o jeho komercionalizaci s využitím služeb Kanceláře transferu technologií.
OBOHACENÝ JOGURT SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM PROTEINŮ A S ROSTLINNÝMI ANTIOXIDANTY
Jedná se o jogurt se zvýšeným obsahem bílkovin a s přídavkem ovocné složky bohaté na rostlinné antioxidanty, zejména vitamin C a anthokyany, které inaktivují volné radikály a napomáhají omezování tzv. civilizačních onemocnění. Tato inovace získala v roce 2022 1. cenu Potravinářské komory ČR v rámci již 3. ročníku soutěže v kategorii Studenti pro kvalitu potravin.