Skip to main content

Čestné uznání za účast v soutěži JU Innovation

Prof. Samková a doc. Dadáková převzaly z rukou prof. Jirouška, rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a doc. Berce, prorektora pro vědu a výzkum Čestné uznání za účast v soutěži JU Innovation za období 2020–2021 za inovaci „Obohacený jogurt se zvýšeným obsahem proteinu a s rostlinnými antioxidanty“. Výrobek vznikl ve spolupráci Katedry potravinářských biotechnologií a kvality produktů a Katedry aplikované chemie. Na vývoji tohoto produktu se podílel tým obou kateder a mlékárenská společnost AGRO-LA, spol. s r.o.

Receptura výrobku je chráněna užitným vzorem a v současné době se jedná o jeho komercionalizaci s využitím služeb Kanceláře transferu technologií.


OBOHACENÝ JOGURT SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM PROTEINŮ A S ROSTLINNÝMI ANTIOXIDANTY

  • Původci: Ing. Hedvika Bártová, doc. Ing. Eva Samková, Ph.D., doc. Ing. Eva Dadáková, Ph.D., Ing. Jan Bedrníček, Ph.D., Ing. Karolína Hálová, Ing. Kristina Hradilová, doc. MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D., Bc. Simona Honesová, Ing. Hana Leherová
  • ODV: udělený UV 39486 (17. 12. 2021)

Jedná se o jogurt se zvýšeným obsahem bílkovin a s přídavkem ovocné složky bohaté na rostlinné antioxidanty, zejména vitamin C a anthokyany, které inaktivují volné radikály a napomáhají omezování tzv. civilizačních onemocnění. Tato inovace získala v roce 2022 1. cenu Potravinářské komory ČR v rámci již 3. ročníku soutěže v kategorii Studenti pro kvalitu potravin. 

Přečteno 1641x