Skip to main content

NAZV QK1910302
Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy

Obecné informace

  • Název projektu:
    Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy
  • Název projektu (anglicky):
    Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits
  • Identifikační kód:
    QK1910302
  • Poskytovatel:
    MZE - Ministerstvo zemědělství (MZe)
  • Program:
    QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • Zahájení řešení:
    01. ledna 2019
  • Ukončení řešení:
    31. prosince 2023
  • Kategorie VaV:

    AP – Aplikovaný výzkum

  • Hlavní vědní obor:
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
  • Vedlejší vědní obor:
    40500 - 4.5 Other agricultural sciences
  • Další vědní obor:
    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Cíle řešení

  • Cíle řešení:
    Cílem řešení projektu je nalézt optimální způsob zpracování výlisků semen vybraných olejnin (kvalitativně odlišné odrůdy lnu setého, konopí seté, ostropestřec mariánský, tykev olejná). Řešeno bude zpracování těchto výlisků na bílkovinné koncentráty, mouky a frakce obohacené o bílkoviny, vlákninu a esenciální přírodní látky s pozitivními účinky na lidské zdraví. Cílem bude u získaných koncentrátů, mouk a frakcí stanovit látkové složení včetně esenciálních zdraví prospěšných komponent, charakterizovat bílkovinné profily a funkční vlastnosti, optimalizovat jejich stabilitu a zmapovat faktory, které ji ovlivňují a shromáždit data týkající se kvalitativní a kvantitativní odrůdové variability bílkovin semen lnu a konopí.
  • Cíle řešení (anglicky):
    The aim of the project solution is to find optimal way of oil cakes processing – the project will be focused on processing of qualitatively different varieties of oil flax, hemp, holy thistle and oil pumpkin. The project will be focused on processing of the cakes on protein concentrates, meals and fractions fortified by proteins, fibre and essential natural products with positive effects on human health. The obtained concentrates, meals and fractions will be analyse for their compositions including essential product with benefit for the human health, characterization of protein profiles and functional features, optimization of their stability and summary data with relationship to the qualitative and quantitative cultivar variability of proteins presented presented in flax and hemp seeds.
  • Klíčová slova (anglicky):
    oil cakes; oil seeds; flax; hemp;protein concentrates; health benefit products

Příjemce

  • Příjemce:
    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
  • Řešitel:
    doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D.

Další účastník projektu

  • Další účastník projektu:
    Agritec Plant Research s.r.o.
  • Řešitel:
    Ing. Marie Bjelková, Ph.D.

  • Další účastník projektu:
    HEMP PRODUCTION CZ, s.r.o.
  • Řešitel:
    Radek Říha

  • Další účastník projektu:
    Masarykova univerzita / Středoevropský technologický institut
  • Řešitel:
    doc. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr

  • Další účastník projektu:
    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
  • Řešitel:
    prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.

„Tento projekt je řešen s finanční podporou Ministerstva zemědělství, Národní agentury pro zemědělský výzkum.“