HORIZON 101181923-2
Inovativní, lokálně řízené laboratoře organických potravin
Obecné informace
-
Název projektu:Inovativní, lokálně řízené laboratoře organických potravin
-
Název projektu (anglicky):Innovative, locally-driven, multi-actor Organic Food Labs
-
Identifikační kód:101181923-2
-
Poskytovatel:Evropská komise
-
Program:HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-02
-
Zahájení řešení:01. září 2025
-
Ukončení řešení:31. srpna 2029
-
Kategorie VaV:Horizon-IA
-
Hlavní vědní obor:Nevýzkumný projekt
Cíle řešení
-
Cíle řešení:InnOFoodLabs bude podporovat 23 inovací v dodavatelských řetězcích biopotravin prostřednictvím 12 Living Labs v 9 evropských zemích. Zlepšením zpracování a distribuce biopotravin si projekt klade za cíl přeměnit ekologické hodnotové řetězce do pilířů místních ekonomik. Inovace se zaměřují na zpracování potravin v malém měřítku, udržitelné balení, propojení mezi zemědělcem a zpracovatelem a inovativní modely dodávek a distribuce. Budou vytvořeny inovační plány, které načrtnou činnosti, cíle a odpovědnost, přičemž pokrok bude zdokumentován v „denících inovací“. Společenství praxe usnadní výměnu znalostí a budování kapacit prostřednictvím vzájemných výměn, školení a studijních návštěv, které budou fungovat na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Posouzení dopadu na udržitelnost budou prováděna u vybraných inovací prostřednictvím na míru šitých rámců hodnocení vyvinutých členy Living Lab, využívajících zavedené nástroje udržitelnosti a hodnocení životního cyklu.
-
Cíle řešení (anglicky):InnOFoodLabs will advance 23 innovations in organic food supply chains through 12 Living Labs across 9 European countries and a Community of Practice. By improving organic food processing and distribution, the project aims to transform organic value chains into pillars of local economies. The innovations focus on small-scale food processing, sustainable packaging, farmer-processor connections, and innovative supply and distribution models. Innovation roadmaps will be crafted, outlining activities, targets, and responsibilities, with progress documented in “innovation diaries”. The Community of Practice will facilitate knowledge exchange and capacity building via peer-to-peer exchanges, training, and study visits, operating both nationally and internationally. Sustainability impact assessments will be conducted on selected innovations through tailored assessment frameworks developed by Living Lab members, drawing on established sustainability tools and life cycle assessment.
-
Klíčová slova (anglicky):Multi-actor approach, organic short supply-chains, community of practice, living labs, consumer engagement
Příjemce
-
Příjemce:Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
-
Řešitel:doc. Ing. Jan Moudrý, Ph.D.
-
Další osoby podílející se na řešení:prof. Ing. Jan Moudrý, CSc.
Ing. Kristýna Perná, Ph.D.
MSc. Emmanuel Chisenga Mukosha
MSc. Eze Festus Onyebuchi
Další účastníci projektu
-
Další účastníci projektu:ASSOZIATION OKOLOGISCHER LEBENSMITTELHERSTELLERINNEN UND HERSTELLER EV (AÖL)
UNIVERSITAET KASSEL (UNI KASSEL)
UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE (UNIVPM)
INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENTS EUROPEAN UNION REGIONAL GROUP (IFOAM EU)
ASOCIACION ECOVALIA (ECOVALIA)
JUSTUS-LIEBIG-UNIVERSITAET GIESSEN (JLU)
UNIVERSITA TELEMATICA UNIVERSITAS MERCATORUM (UTUM)
ROSKILDE UNIVERSITET (RUC)
INSTITUT TECHNIQUE DE L AGRICULTURE BIOLOGIQUE (ITAB)
SZKOLA GLOWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO (SGGW)
UNIVERZA V MARIBORU (UM)
SADY SV PROKOPA SRO (SADY)
Økologisk Samsø A/S (OS)
EPLEFPA LE VALENTIN (Valentin)
GINO GIROLOMONI COOPERATIVA AGRICOLA (GIROLOMONI)
TERRE BIOLOGICHE VERONESI*VERONA ORGANIC LANDS (TBV)
Stowarzyszenie Kooperatywa Spozywcza "Dobrze" (Dobrze)
VILA NATURA STORITVE IN SVETOVANJE DOO (VILA NATURA)
„Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.“
