Skip to main content

Přijímací řízení
Studijní okruhy
k přijímacím zkouškám

Dílčí části přijímacích zkoušek

Agroekologie

Aplikovaná ekologie

Dílčí tématické okruhy

  1. Ekosystém a agroekosystém z hlediska funkce vstupů a výstupů: vstupy do ekosystému (energie, voda, anorganické a organické látky), výstupy z ekosystému (primární produkce, biomasa, účinnost, odpadní látky).
  2. Látkové a energetické toky v agroekosystému: energetické toky v ekosystému (vstup, výstup, produkce, účinnost, potravní sítě a tok energie),
    látkové toky v ekosystému (biogeochemické cykly, koloběh vody, toky látek v potravní síti).
  3. Biodiverzita: základní charakteristika a členění, ochrana a její zachování.
  4. Vztahy mezi organismy: kompetice – vnitrodruhová x mezidruhová, predace, parazitace, herbivorie, mutualismus,
    symbióza.
  5. Trvale udržitelné systémy hospodaření: principy, zásady.
  6. Územní systémy ekologické stability: tvorba, struktura (biocentrum, biokoridor, interakční prvek), význam.
  7. Edafon v půdě: členění, funkce a význam pro půdní úrodnost.
  8. Bioindikátory: charakteristika, význam pro hodnocení trvalé udržitelnosti.
  9. Environmentálně cenná území: specifikace, význam, zásady managementu.
  10. Konvenční, integrované a ekologické zemědělství: principy hospodaření, vzájemné odlišnosti, zhodnocení vlivu na životní prostředí.

Literatura

  • Barták, M.: Ekologie řízených autotrofních organismů. ČZU, Praha, 2002.
  • Begon, M., Harper, J. L., Townsend, C. R., Grygová, B., Köberleová, B.: Ekologie: jedinci, populace a společenstva. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého Olomouc, 1997. ISBN 80-7067-695-7.
  • Keller, J.: Až na dno blahobytu. EkoCentrum Brno, 1993.
  • Kendr J.: Teoretické a praktické aspekty ekologie krajiny. MŽP ČR, Enigma s.r.o., Praha, 2000.
  • Kolář, F., Matějů, J., Lučanová, M., Chlumská, Z., Černá, K., Prach, J., Baláž, V., Falteisek, L.: Ochrana přírody z pohledu biologa: proč a jak chránit českou přírodu. První vydání v českém jazyce. Dokořán, Praha, 2012. ISBN 978-80-7363-414-8.
  • Kovář, P.: Krajinná ekologie. Učební texty Univerzity Karlovy, Karolinum, UK Praha, 2008.
  • Lomborg, B: Krajinný ráz. Praha, 2003.
  • Míchal, I.: Ekologická stabilita. MŽP ČR, Praha, 1994.
  • Moldan, B.: (Ne)udržitelný rozvoj ekologie, hrozba a naděje. Karolinum, Praha, 2001.
  • Moldan, B.: Podmaněná planeta. Karolinum, Praha, 2009.
  • Nátr, L.: Rozvoj trvale neudržitelný. Nakladatelství Karolinum, Praha, 2005.
  • Pivnička, K.: Aplikovaná ekologie: dlouhodobá udržitelnost rybářské, zemědělské a lesnické produkce. Univerzita Karlova v Praze, 2002. ISBN 80-246-0599-6.
  • Rajchard, J.: Ekologie III: Struktura a funkce ekosystému, produkční ekologie, biogeochemické cykly, chemické faktory prostředí, základy ekologie půdy, ekologie vodního prostředí, aktuální celosvětové ekologické problémy. 1. vyd., KOPP, Č. Budějovice, 2002. ISBN 80-7232-191-9.
  • Rajchard, J., Balounová, Z., Vysloužil, D. Ekologie I.: Pojem a obsah ekologie, globální prostředí planety a jeho členění, ekologické faktory, působení fyzikálních faktorů na organizmy. 1. vyd., Kopp, Č. Budějovice, 2002. ISBN 80-7232-189-7.
  • Rajchard, J., Balounová, Z.: Základy ekologie I. Ekologie vodního prostředí a zoocenologie: (terénní cvičení). 1. vyd., ZF JU, Č. Budějovice, 1996. ISBN 80-7040-160-5.
  • Rajchard, J., Kindlmann, P., Balounová, Z.: Ekologie II. Biotické faktory - populace, základní modely populační dynamiky, společenstva, potravní řetězce. 1. vyd.,KOPP, Č. Budějovice, 2002. ISBN 80-7232-190-0.
  • Storch, D., Mihulka, S.: Úvod do současné ekologie. Vydání první. Portál, Praha, 2000. ISBN 80-7178-462-1.
  • Šarapatka, B. a kol.: Agroekologie. Východiska pro udržitelné zemědělské hospodaření. Bioinstitut, Olomouc, 2010.
  • Šarapatka, B., Niggli, U.: Zemědělství a krajina, cesty k vzájemnému souladu. UP Olomouc, 2008.
  • Townsend, C. R., Begon, M., Harper, J. L.: Základy ekologie. 1. české vyd., Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 978-80-244-2478-1.

Literatura (anglicky psané)

  • Altieri, M. A.: Agroecology: the science of sustainable agriculture. 2. ed. Boulder, Colo.: Westview, 1995.
    ISBN 0-8133-1718-5.
  • Carpenter, S. R.: Ecosystems and human well-being: scenarios. Vol. 2. 1st ed. Washington: Island Press,
    2005. ISBN 1-55963-390-5.
  • Molles, M. C.: Ecology: concepts and applications. 2nd ed. Boston; New York: McGraw-Hill, 2002. ISBN 0-07-
    029416-X.
  • Townsend, C. R.: Ecological applications: toward a sustainable world. 1st ed. Malden: Blackwell, 2008. ISBN 978-1-4051-3698-3.
Základy zemědělské výroby

Dílčí tématické okruhy

Rostlinná produkce

    1. Půdní úrodnost, fyzikální a chemické vlastnosti půdy a jejich vliv na zpracování.
    2. Významné plevele v obilninách, ostatních zrninách a okopaninách a způsoby jejich regulace.
    3. Základní a předseťové zpracování půdy (význam, technologie, vhodnost k plodinám).
    4. Výživa a hnojení obilnin, význam pro tvorbu výnosu.
    5. Střídání plodin v osevních postupech. Význam agrobiodiverzity pro výkon, zdraví rostlin a kvalitu produkce.
    6. Zásady pěstování obilnin (založení porostu, agrotechnické zásahy během vegetace, ochrana proti chorobám a škůdcům).
    7. Zásady pěstování okopanin (založení porostu, agrotechnické zásahy během vegetace, ochrana proti chorobám a škůdcům).
    8. Zásady pěstování olejnin a luskovin (založení porostu, agrotechnické zásahy během vegetace,
      ochrana proti chorobám a škůdcům).
    9. Sklizeň a posklizňové ošetření polních plodin (fáze zralosti, technologie sklizně, čištění a sušení zrnin a třídění a skladování okopanin).
    10. Základní parametry nutriční a technologické kvality hlavních sklizňových produktů polních plodin.

Živočišná produkce

    1. Význam a perspektivy chovu skotu (základy mléčné a masné užitkovosti).
    2. Využití masných plemen skotu.
    3. Zásady produkce vepřového masa – produkční ukazatele, kvalita masa.
    4. Uplatnění drůbeže v produkci potravin.
    5. Využití koní v současné společnosti – pracovní, zdravotní, sportovní, společenské.
    6. Produkční a mimoprodukční uplatnění ovcí v ČR.
    7. Plodnost hospodářských zvířat a její předpoklady.
    8. Etika chovu hospodářských zvířat – význam, zásady, legislativa.

Literatura

  • Diviš, J. a kol.: Pěstování rostlin. ZF JU, České Budějovice, 2000. Skripta ke stažení [.pdf]
  • Šarapatka, B., Urban, J. a kol.: Ekologické zemědělství v praxi. Pro-bio Šumperk, 2007.
  • Frelich, J. a kol.: Chov hospodářských zvířat I. ZF JU, České Budějovice, 2011.
  • Matoušek, V. a kol.: Chov hospodářských zvířat II. ZF JU, České Budějovice, 2013.

Kvalita a zpracování zemědělských produktů

Kvalita zemědělských (rostlinných a živočišných) produktů

Dílčí tématické okruhy

  1. Jakost – pojmy, hodnocení a kontrola jakosti.
  2. Živiny (tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina) – základní stavební jednotky, obsah u hlavních rostlinných a živočišných produktů, význam.
  3. Vitamíny a minerální látky.
  4. Složení obilovin (pšenice, ječmen, žito), základní kvalitativní ukazatele, ošetření a skladování.
  5. Složení olejnin (řepka, sója, slunečnice), základní kvalitativní ukazatele, významné odrůdy a skladování.
  6. Složení brambor, základní kvalitativní ukazatele, významné odrůdy a skladování.
  7. Význam obilovin, olejnin a okopanin v potravinářské výrobě.
  8. Zdroje masa, produkce a spotřeba v ČR, složení masa a základní kvalitativní ukazatele.
  9. Druhy mléka, produkce a spotřeba v ČR, složení mléka a základní kvalitativní ukazatele.
  10. Stavba a složení vajec, základní kvalitativní ukazatele.
  11. Význam masa, mléka a vajec v potravinářské výrobě.
  12. Rozdělení mikroorganismů (dle teploty, vztahu ke kyslíku, …).
  13. Základní podmínky růstu mikroorganismů.
  14. Řízení jakosti – státní dozor nad potravinami, dozorové orgány.
  15. Základní struktura evropské a národní legislativy vztahující se ke kvalitě produktů – hygienický balíček a hygiena potravin.

 Literatura

  • Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin. Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing, 2012
  • Prugar, J. a kol.: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský 2008, 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
  • Samková, E. a kol.: Kvalita vybraných zemědělských produktů – složení a požadavky na jakost. [online]. České Budějovice: JU ZF, 2020. ISBN 978-80-7394-840-5. Skripta ke stažení [.pdf]

Zemědělská technika a technologie

Základy zemědělské techniky | Základy dopravní a manipulační techniky

Dílčí tématické okruhy

Základy zemědělské techniky

    1. Principy technických systémů
    2. Stroje pro zpracování půdy
    3. Stroje pro hnojení a ochranu rostlin
    4. Stroje pro obiloviny a pícniny
    5. Stroje pro okopaniny, technické plodiny a zeleninu
    6. Stroje pro zemní a lesní práce
    7. Stoje pro živočišnou výrobu

Základy dopravní a manipulační techniky

    1. Principy technických systémů
    2. Dopravní a manipulační technika
    3. Traktory a dopravní prostředky
    4. Dílenské stroje a nářadí

Literatura

  • Svatoš, J., Frolík, J.: Základy zemědělské techniky I. ZF JU, České Budějovice, 2000. ISBN 80-7040-464-7;
  • Svatoš, J., Frolík, J.: Základy zemědělské techniky II. ZF, České Budějovice, 1997. ISBN 80-7040-243-1.
  • Kumhála, F.: Zemědělská technika; stroje a technologie pro rostlinnou výrobu. ČZU, Praha 2008. ISBN 978-80-213-1701-7.
  • Červinka, J.: Mechanizace rostlinné výroby. VŠZ AF, Brno, 1993. ISBN 80-7157-085-0.
  • Trunečka, K.: Technika a metody v ochraně rostlin I. MZLU, Brno, 1996. ISBN 80-7157-1962-2.
  • Břečka, J.: Stroje pro sklizeň pícnin a obilovin. ČZU, Praha, 2001. ISBN 80-213-0738-2.
  • Celjak, I.: Strojní zařízení pro realizaci stavebních prací. ZF JU, České Budějovice, 2009, 133 s.
  • Celjak, I.: Stroje pro zemní a lesní práce II. ZF JU, České Budějovice, 2000, 195 s.
  • Kic, P.: Dopravní a manipulační stroje I., Základy logistiky. ČZU, Praha 2008. 44 s.;
  • Syrový, O. a kol.: Doprava a manipulace v zemědělství, Profi Press, Praha, 2008, 248 s.
  • Bauer, F., Sedlák, P.: Traktory. Profi Press, Praha, 2006.
  • Jerie, J.: Teorie motorů. ČVUT, Praha, 1996. ISBN 80-01-01460-6.
  • Abrhám, Z. a kol.: Technické a technologické normativy pro zemědělskou výrobu. VÚZT v.v.i. Praha, 2007
  • Andrt, M.: Technika a technologie pro chov zvířat. Reprografické studio PEF, ČZU, Praha, 2011, 100 s.
  • Gálik, R. a kol.: Technika pre chov zvierat. Vysokoškolská učebnice, SPU v Nitre, 2018. ISBN 978-80-552-1906-6.

Zemědělské biotechnologie

Rostlinné a živočišné biotechnologie | Buněčná a molekulární biologie

Dílčí tématické okruhy

  1. Principy technických systémů
  2. Anatomie a morfologie rostlinných buněk a pletiv.
  3. Genetická a cytogenetická struktura rostlinných pletiv.
  4. Diferenciační procesy během růstu a vývoje rostlin.
  5. Základní regenerační procesy u rostlin a rostlinných buněk.
  6. Techniky kultivace rostlinných buněk in vitro.
  7. Základní principy šlechtění rostlin.
  8. Základy molekulární genetiky.
  9. Genetické procesy na úrovni buněk a jedinců.
  10. Základy genetiky populací hospodářských zvířat.
  11. Genetika užitkových vlastností hospodářských zvířat.
  12. Základy šlechtění hospodářských zvířat.

Literatura

  • Jelínek, J., Zicháček, V.: Biologie pro gymnázia. Olomouc, 2014.
  • Závodská, R.: Biologie buněk, Scientia, 2006.
  • Kočárek, E.: Genetika. Scientia, 2005.
  • Campbell, N. A., Reece, J. B.: Biologie. Computer Press, 2009.
  • Snustad, D. P., Simmons, M. J.: Genetika. MUNI PRESS, 2018.
  • Relichová, J.: Genetika populací. MUNI PRESS, 2014.
  • Řehout, V. a kol.: Genetika I a II. ZF JU, České Budějovice, 2000, 2005.
  • Novák, F. J: Rostlinné explantáty. JU, 2000.
  • Lesk, A.: Introduction to Genomics. Oxford Univ. Press. 2017.
  • Samuelsson, T.: Genomics and Bioinformatics. Cambridge: Cambridge University Press, 2012.
  • Ruvinsky, A., Marshall, G. J. A. (eds.): Mammalian Genomics. Wallingford, Cambridge, CABI Publishing 2005.

Zootechnika

Základy chovu hospodářských zvířat I. | Základy chovu hospodářských zvířat II.

Dílčí tématické okruhy

Základy chovu hospodářských zvířat I

    1. Význam a perspektivy chovu skotu.
    2. Ekonomika chovu skotu.
    3. Technika chovu dojeného skotu.
    4. Produkce mléka.
    5. Produkce hovězího masa.
    6. Technika chovu krav bez tržní produkce mléka.
    7. Význam a perspektivy chovu koní.
    8. Hodnocení zevnějšku a výkonnosti koní.
    9. Ekonomika chovu koní.
    10. Hospodářský význam chovu koz, mléčná a masná užitkovost.
    11. Hospodářský význam chovu ovcí, mléčná a masná užitkovost.

Základy chovu hospodářských zvířat II

    1. Význam chovu prasat a jeho perspektivy.
    2. Užitkové typy prasat a jejich uplatnění.
    3. Reprodukční vlastnosti prasat.
    4. Výkrmnost a jatečná hodnota prasat.
    5. Zásady odchovu prasat (selata, prasničky, kanečci).
    6. Technika chovu prasat.
    7. Význam chovu drůbeže a jeho perspektivy.
    8. Produkce konzumních vajec.
    9. Produkce drůbežího masa.
    10. Vodní drůbež a její uplatnění.
    11. Zásady chovu králíků.
    12. Zásady chovu kožešinových zvířat.

Literatura

  • Frelich, J. a kol.: Chov hospodářských zvířat I. ZF JU, České Budějovice, 2011.
  • Matoušek, V. a kol.: Chov hospodářských zvířat II. ZF JU, České Budějovice, 2013.