Katedra potravinářských biotechnologií
a kvality zemědělských produktů

Recenzované publikace

Recenzované publikace v periodiku zařazeném do Scopus (Jsc)

Čítek, J., Hanusová, L., Lískovcová, L., Samková, E., Hanuš, O., Hasoňová, L., Křížová, Z., Večerek, L.: Polymorphisms in CSN3, CSN2 and LGB genes and their relation to milk production in dairy cattle in the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2019, 67: 19-24.

Hanuš, O., Čítek, J., Říha, J., Samková, E., Kučera, J., Chládek, G., Němečková, I., Hasoňová, L., Klimešová, M., Roubal, P., Jedelská, R.: Seasonal correlations between heat stability and other raw bulk cow milk quality indicators. (Sezónní korelace mezi tepelnou stabilitou a ostatními ukazateli kvality syrového bazénového kravského mléka). Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2019, 67: 395-406.

Kala, R., Samková, E., Hanuš, O., Pecová, L., Sekmokas, K., Riaukienė, D.:. Milk protein analysis: An overview of the methods – development and application. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2019, 67: 345-359.

Samková, E., Hanuš, O., Špička, J., Pecová, L., Bedrníček, J., Kopunecz, P., Klímová, Z., Kopecký, J.: Routine determination of milk fat composition for nutritional and technological purposes. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2019, 67(6): 1485–1491.

Kala, R., Samková, E., Koubová, J., Hasoňová, L., Kváč, M., Pelikánová, T., Špička, J., Hanuš, O.: Nutritionally desirable fatty acids including CLA of cow´s milk fat explained by animal and feed factors. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2018, 66: 69-76.

Kala, R., Samková, E., Hanuš, O., Sekmokas. K., Riaukienė, D.:. An overview of determination of milk fat: development, quality control measures and application. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2018, 66: 1055-1064.

Hanuš, O., Falta, D., Klimešová, M., Samková, E., Říha, J., Chládek, G., Roubal, P., Seydlová, R., Jedelská, R., Kopecký, J.: Analyse of relationships between some milk indicators of cow energy metabolism and ketosis state. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2017, 65: 1135-1147.

Hanuš, O., Klimešová, M., Roubal, P., Samková, E., Falta, D., Šlachta, M., Hasoňová, L., Němečková, I.: Milk fat free fatty acids in dependence on health of dairy cows. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 2016, 22: 796-803.

Hanuš, O., Stádník, l., Tomáška, M., Klimešová, M., Hasoňová, l., Kučera, J., Kopecký, J., Jedelská, R.: The evaluation of real time milk analyse result reliability in the Czech Republic. Hodnocení věrohodnosti výsledků mléčných analýz v reálném čase v České republice. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2016, 64: 4.

Hanuš, O., Říha, J., Samková, E., Ledvina, D., Chládek, G., Kučera, J., Roubal, P., Jedelská, R., Kopecký, J.: A comparison of result reliability for investigation of milk composition by alternative analytical methods in Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2014, 62: 929-937. doi:10.11118/actaun201462050929.

Hanuš, O., Roubal, P., Říha, J., Vyletělová-Klimešová, M., Samková, E., Jedelská, R., Kopecký, J.: Development in indirect infra-red determination of milk acetone. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2014, 62, 919-927; doi: 10.11118/actaun201462050919.

Hanuš, O., Samková, E., Říha, J., Vyletělová-Klimešová, M., Roubal, P.: Evaluation of development in indirect determination of milk fat free fatty acids in Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2013, 61: 1669-1679. http://dx.doi.org/10.11118/actaun20136106xxxx

Hanuš, O., Roubal, P., Samková, E., Falta, D., Chládek, G., Vyletělová-Klimešová, M.: Cross validation of cut–off limit estimations for milk indicators of subclinical ketosis. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2013, 61: 1661-1667. http://dx.doi.org/10.11118/actaun20136106xxxx

Vyletělová-Klimešová, M., Hanuš, O., Hasoňová, L., Roubal, P., Manga, I., Nejeschlebová, L.: Occurrence of mastitis pathogens in relation to somatic cells. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2013, 61: 1505-1511.

Hanuš, O., Vyletělová, M., Tomáška, M., Samková, E., Genčurová, V., Jedelská, R., Kopecký, J.: The effects of sample fat value manipulation on raw cow milk composition and indicators. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2011, 59: 101-111.

Hanuš, O., Sojková, K., Hanušová, K., Samková, E., Hronek, M., Hyšpler, R., Kopecký, J., Jedelská, R.: An experimental comparison of methods for somatic cell count determination in milk of various species of mammals. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2011, 59: 67-81.

Hanuš, O., Samková, E., Špička, J., Sojková, K., Hanušová, K., Kopec, T., Vyletělová, M., Jedelská, R.: Vztah koncentrace zdravotně významných skupin mastných kyselin ke složkám a technologickým vlastnostem kravského mléka. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2010, 58: 137-154.

Recenzované publikace v periodiku zařazeném do Seznamu RVV (Jrec)

Čítek, J., Brzáková, M., Hanusová, L., Hanuš, O., Kavková, M., Večerek, L., Samková, E., Straková, K., Hasoňová, L.: Genetický polymorfizmus a další vlivy působící na produkci, složení a technologickou jakost mléka krav českého strakatého a holštýnského skotu (Polymorphisms and other factors influencing production, composition and technological properties of Czech Simmental and Holstein cows). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2020, 180, 31(3): 1-7.

Samková, E., Coufalová, T., Hasoňová, L., Bártová, H.: Nabídka kozích a ovčích mléčných výrobků v Jihočeském kraji (Goat and sheep milk products in the South Bohemian region). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2020, 181, 31(4): 8-12.

Bárta, J., Bártová, V., Jarošová, M., Švajner, J., Smetana, P., Diviš, J., Bedrníček, J., Laknerová, I., Linhartová, Z., Kadlec, J., Mráz, J., Pešek, M., Wintrová, R., Vrchotová, N., Tříska, J.: Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita. Úroda, 2018, 12: 397-400. ISSN 0139-6013.

Bárta, J., Lorenc, F., Bártová, V., Smetana, P., Švajner, J., Diviš J.: Antioxidační aktivita bramborové mouky ve vztahu k obsahu bílkovin, vlákniny a celkových polyfenolů. Úroda, 2018, 12: 167-173. ISSN 0139-6013.

Bártová, V., Diviš, J., Bárta, J., Jarošová M., Švajner, J., Smetana, P., Bedrníček J., Laknerová, I., Linhartová, Z., Kadlec, J., Mráz, J., Pešek, M., Wintrová, N., Vrchotová, N., Tříska, J.: Pomocné látky v rostlinné výrobě a jejich vliv na antioxidační aktivitu hlíz bramboru. Úroda, 2018, 12: 401-404. ISSN 0139-6013.

Bártová, V., Bárta, J., Lorenc, F., Diviš, J., Smetana, P., Švajner, J.: Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů. Úroda, 2018, 12: 527-530. ISSN 0139-6013.

Bedrníček, J., Jirotková, D., Smetana, P., Samková, E., Laknerová, I.: Sledování fyzikálně chemických a senzorických parametrů v průběhu skladování loveckého salámu v závislosti na způsobu balení. Maso, 2018, 29: 37-42.

Hanusová, L., Čítek, J., Samková, E., Kala, R., Křížová, Z., Hanuš, O.: Frekvence polymorfismů v genech DGAT1, FASN, LEP a SCD1 v dojené populaci skotu v České republice (Polymorphism frequencies of DGAT1, FASN, LEP and SCD1 genes in milking cattle in the Czech Republic). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 170, 29: 31-34.

Hasoňová, L., Samková, E., Straková, K., Pecová, L.: Výskyt DDT v syrovém mléce v období 2005-2018 (Occurrence of DDT in raw milk during 2005-2018). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2019, 174, 30, 3: 9-11.

Hasoňová, L., Samková, E., Vočadlová, K., Straková, K.: Od Pasteura zpět? Aneb tepelné ošetření mléka a jeho význam (Back from Pasteur? Alias the heat treatment of milk and its importance). Výživa a potraviny, 2018, 73: 114-117.

Kautská, J., Křížová, Z., Samková, E., Konečný, R., Trávníček, J.: Vztah obsahu volných mastných kyselin v mléce a ukazatelů energetického deficitu u dojnic v první fázi laktace (Relationship between free fatty acid content in milk and energy deficit indicators in dairy cows in the first lactation phase). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 169, 29: 5-7.

Laknerová, I., Bedrníček, J, Smetana, P.: Fortifikace potravinářských výrobků zdravotně prospěšnými látkami. Úroda, 2018, 12, ISSN 0139-6013.

Říha, J., Hanuš, O., Trávníček, J., Samková, E., Hegedűšová, Z., Seydlová, R., Jedelská, R., Kopecký, J.: Vývoj nástroje (Ket-Rep) pro identifikaci a interpretaci výskytu subklinických ketóz v kontrole užitkovosti (Development of a tool (Ket-Rep) for the subclinical ketosis occurrence identification and interpretation in milk recording). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 169, 29: 12-18.

Říha, J., Hanuš, O., Samková, E., Frelich, O., Klimešová, M., Kavková, M., Jedelská, R., Kopecký, J.: Výzkum a vývoj v metodách predikce času koagulace mléčných bílkovin (Research and development in methods for prediction of renneting time of milk proteins). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 167, 29: 1-5.

Samková, E., Bártová, H., Hasoňová, L.: Senzorické hodnocení bezlaktózových mléčných výrobků (Sensory evaluation of lactose-free dairy products). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2019, 176, 30(5): 11-14.

Samková, E., Hasoňová, L., Straková, K., Koubová, K., Pecová, L., Bedrníček, J.: Vliv obsahu tuku v sušině na senzorické hodnocení sýrů eidamského typu (The effect of fat content on sensory evaluation of Edam-type cheeses). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 167, 29: 5-7.

Samková, E., Kala, R., Hasoňová, L., Pecová, L., Hanuš, O.: Využití rutinního stanovení mastných kyselin při odhadu heritability (Use of routine determination of fatty acids for heritability estimates). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2018, 168, 29: 13-16.

Bedrníček, J., Samková, E., Smetana, P.: Možnosti zvyšování obsahu antioxidantů a antioxidační aktivity masných výrobků přírodními látkami (Possibilities of increasing antioxidant content and antioxidant activity of meat products with natural substances). Maso, 2017, 28: 41-44.

Hasoňová, L., Samková, E., Beerová, M., Klimešová, M., Kala, R.: Změny v hodnotách celkového počtu mikroorganismů při skladování syrového kravského mléka (Changes of total bacteria count in raw cow´s milk during storage). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2017, 161, 28: 1-3.

Pešek, M., Schuster, J., Bárta, J., Bártová, V., Kadlec, J., Bedrníček, J., Samková, E., Mráz, J., Linhartová, Z., Laknerová, I., Smetana, P.: Co bychom měli vědět o volných radikálech a antioxidantech (nejen v masných výrobcích). (What we should know about free radicals and antioxidants (not only in meat products)). Maso, 2017, 28: 47-50.

Samková, E., Hasoňová, L., Lafatová, V., Kala, R., Bedrníček, J.: Hodnocení vybraných tavených plátkových sýrů a analogových výrobků mladými spotřebiteli (Evaluation of selected processed sliced cheeses and analogues among young consumers). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2017, 162, 28: 9-12.

Samková, E., Hanuš, O., Špička, J., Drbohlav, J., Hasoňová, L., Kala, R., Roubal, P.: Srovnání složení másla z různých komerčních zdrojů. (Comparison of butter composition from various commercial sources).  Mlékařské listy – Zpravodaj, 2017, 165, 28: 1-6.

Kala, R., Samková, E., Čítek, J.: Selected candidate genes affecting milk fatty acids. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 19, 2016 (Special Issue), 31-33.

Koubová, J., Samková, E., Hasoňová, L.: Mastné kyseliny mléčného tuku a vývoj legislativy ve vztahu k nim (Milk fatty acids and development of legislation relating to fatty acids). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2016, 156, 27: 7-12.

Křížová, Z., Trávníček, J., Samková, E., Hasoňová, L., Konečný, R., Kala, R., Hladký, J., Staňková, M.: Obsah jódu v mléce a syrovátce (Contents of iodine in milk and in the whey). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2016, 155, 27: 1-3.

Hasoňová, L., Beerová, M., Samková, E.: Chováme se k mléku správně? Průzkum spotřebitelského chování při zacházení se syrovým kravským mlékem. Mlékařské listy – Zpravodaj, 2016, 157: 27: 13-18.

Samková, E., Hasoňová, L., Čásenská, J., Kala, R., Bártová, Z.: Preference příchutí jogurtů mezi mladými spotřebiteli (Preferences of yoghurt with flavouring among young consumers). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2016, 154, 27: 1-3.

Hanuš, O., Samková, E., Špička, J., Hasoňová, L., Kala, R., Klímová, Z., Kopunecz, P., Kopecký, J.: Porovnání metod používaných při stanovení zastoupení zdravotně významných mastných kyselin mléčného tuku v bazénových vzorcích mléka dojnic (Comparison of methods used for the determination of the healthy important fatty acids of milk fat in bulk milk samples of dairy cows). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2015, 151: 12-15.

Samková, E., Hasoňová, L., Blechová, R., Kala, R.: Senzorické hodnocení sýrů s plísní na povrchu v závislosti na stadiu zralosti (Sensory evaluation of mould ripening cheeses depending on maturation). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2015, 150: 8-11.

Samková, E., Hasoňová, L., Švecová, R., Kala, R.: Zrušení mléčných kvót z pohledu producentů mléka (Milk quota abolition from the viewpoint of producers). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2015, 150: 11-14.

Samková, E., Hasoňová, L., Mach, K., Smetana, P., Kala, R.: Obliba vybraných druhů mas mezi mladými konzumenty. Maso, 2015, 26: 29-32.

Samková, E., Hanuš, O., Špička, J., Kala, R., Koubová, J., Smetana, P., Hasoňová, L., Křížová, Z., Kopunecz, P., Kopecký, J.: Porovnání metod stanovení mastných kyselin v mléce. Náš chov, 2015, 75: 74-76.

Koubová, J., Samková, E., Hasoňová, L., Kala, R., Špička, J., Kváč, M., Hanuš, O.: Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic. (The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2014, 147: 41-44.

Křížová, Z., Trávníček, J., Hasoňová, L., Vítková, L., Staňková, M.: Mléko jako zdroj jódu v lidské výživě. Mlékařské listy – Zpravodaj, 2014, 147:41-44.

Lád, F., Janota, J., Kadlec, J., Novotná, B., Zábranský, L., Vazdová, P.:  Effect of lupinus anguatifolius on production indicators in pig nutrition. Folia Veterinaria, 2014, 58: 42-44.

Mituniewicz, T., Witkowska, D., Samková, E.: Safety and quality of food of animal origin in Poland. Maso, 2014, 2: 57-60.

Samková, E., Hasoňová, L., Mach, K., Smetana, P., Kala, R.: Obliba mléka a mléčných výrobků mezi mladými konzumenty (Preference of milk and dairy products among young consumers). Mlékařské listy – Zpravodaj, 2014, 147: 15-16.

Witkowska, D., Mituniewicz, T., Smetana, P.: Antimicrobial and immunostimulating properties of essential oils and their relevance to poultry welfare and food quality. Maso, 2014, 2: 53-56, ISSN 1210-4086.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Studentská 1668, 370 05 České Budějovice Tel.+420 387 772 427 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Studentská 1668, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 387 772 427 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.fzt.jcu.cz

© 2021-2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies