Výroba másla v soudkovitých nádobách – spolupráce fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Barbora Němcová z Archeologického ústavu Filozofické fakulty JU (FF) řešila ve své bakalářské práci, zda bylo možné v soudkovitých nádobách v mladší a pozdní době bronzové vyrábět máslo. Výsledek byl kladný.
V rámci diplomové práce se proto zaměřuje na další problematiku související s touto výrobou. Testuje např., zda budou zaznamenány rozdíly mezi máslem stloukaným v různých nádobách, jaké množství smetany v nádobě je nejefektivnější, zda opakovaně používané nádoby přinášejí stejně chutné máslo jako nádoby nové, kolik času a energie vynaloží pracovníci na výrobu dávky másla.
Experiment proběhl v týdnu od 13. do 17. ledna 2025 ve spolupráci s Katedrou potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů Fakulty zemědělské a technologické JU (FZT). Stloukání smetany v různých typech soudkovitých nádob a souběžně s tím i stloukání smetany v elektrické máselnici se účastnili zaměstnanci FF a studenti kurzů Archeologie potravy a zaměstnanci FZT a studenti oboru Kvalita a zpracování zemědělských produktů. Výroba másla byla úspěšná, takže mohlo být provedeno následné vyhodnocení a zjištění kvality takto vyrobeného másla. Pravděpodobně nejzajímavějším bodem hodnocení byl senzorický test, kterého se zúčastnili nejen studenti, ale i zaměstnanci FF a FZT, a to v počtu 40 účastníků.
Pro studenty i zaměstnance byla tato aktivita určitě zajímavým zpestřením pracovního týdne a může být příslibem další vzájemné mezioborové spolupráce obou fakult.
Zástupci obou fakult by rádi poděkovali společnosti Madeta, a.s., která pro tuto akci poskytla smetanu.