Skip to main content

Seminář týkající se kvality a zdravotní nezávadnosti potravin

Fakulta zemědělská a technologická JU ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze uspořádali seminář zaměřený na kvalitu a zdravotní nezávadnosti potravin "Zajištění bezpečnosti potravin v ČR" se zastoupením významných řečníků v oboru.

Paní Ing. Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR, ve svém příspěvku seznámila přítomné posluchače o aktuální strategii v oblasti bezpečnosti potravin. Dále pak představila a popsala činnosti všech odborných orgánů, které provádí kontroly v oblasti od zdraví rostlin a zvířat, přes potraviny až po zdraví obyvatel ČR.

Druhým řečníkem z Ministerstva zemědělství ČR byl pan Ing. Petr Beneš, vedoucí Oddělení bezpečnosti potravin. Tématem jeho přednášky byl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), jehož úlohou je poskytovat nezávislé poradenství ohledně rizik souvisejících s potravinami. Ing. Beneš také hovořil o aktuálních možnostech zapojení do pracovního kolektivu na evropské úrovni.

I další z řečníků byl z Ministerstva zemědělství ČR, zástupce Oddělení informační centrum bezpečnosti potravin, pan Ing. Ondřej Horák. Ing. Horák pohovořil o "Informačním centru bezpečnosti potravin", zaměřil se hlavně na způsoby komunikace centra s veřejností - skrze odborné články, brožurky, přednášky, workshopy. Centrum se také aktivně věnují dětem výchovnými programy.

Posledním řečníkem byl Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Jeho přednáška na téma "Udržitelnost potravinářské výroby" se zaměřila na udržitelný způsob implementace potravin, a kdo jsou nejvíce odpovědní aktéři v udržitelnosti, vysvětlen byl i pojem "green-washing". Dr. Pivoňka poukázal, že největšími problémy v udržitelnosti potravinářské výroby jsou plýtvání potravinami a především nezodpovědní světoví hráči trhu s potravinami.

Fotogalerie

Přečteno 567x