Po stopách „sýrového Blocha“

Dne 23. dubna 2024 se v Městské galerii ve Vodňanech uskutečnila přednáška ke 100. výročí zahájení výroby tavených sýrů v ČSR (1923–2023) s názvem Po stopách „sýrového Blocha“. Střípky z historie vodňanské sýrárny (1910–1928). Pro tuto akci spojily své síly Městské muzeum a galerie Vodňany (MaG), Fakulta zemědělská a technologická Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU) a Státní okresní archiv Písek (SOkA).

I když od výroby prvního taveného sýra v České republice uplynulo sto let již v roce 2023, nic to nemění na tom, že přednáška i s mírným zpožděním byla důstojným připomenutím významu vodňanské sýrárny, ale především významu osoby pana Eduarda Blocha, který ve Vodňanech s výrobou započal.

Po úvodním slovu paní ředitelky Mgr. Jitky Velkové (MaG) měla přednášku prof. Ing. Eva Samková, Ph.D. (FZT JU), která ve stručnosti zmínila historické milníky výroby sýrů i tajemství výroby tavených sýrů a zároveň připomněla současnou spotřebu sýrů v České republice. Vlastní historii výroby sýrů ve Vodňanech, a to nejen tavených, nastínil na základě poznatků svého dlouhodobého pátrání v archivech PhDr. Josef Nožička, Ph.D. (SOkA). Rovněž se podrobně věnoval i osobnosti pana Eduarda Blocha, který se ukázal být velmi prozíravým obchodníkem, ale ani to ho neuchránilo od smutného konce zcela logického v průběhu turbulentních časů první poloviny 20. století.

Akce se konala v krásných prostorách Městské galerie Vodňany a setkala se s velkým zájmem, zejména vodňanských obyvatel.

Fotogalerie

Přečteno 212x

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Studentská 1668, 370 05 České Budějovice Tel.+420 387 772 427 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Studentská 1668, 370 05
České Budějovice
Tel.+420 387 772 427 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. www.fzt.jcu.cz

© 2021-2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies